За поредна година премиерът Бойко Борисов отказва да влезе в

...
За поредна година премиерът Бойко Борисов отказва да влезе в
Коментари Харесай

Родители на деца с увреждания: Премиерът отново отказва диалог с нас

За поредна година министър председателят Бойко Борисов отхвърля да влезе в разговор с протестиращите майки на деца с увреждания, описа Вера Иванова, ръководител на Конфедерацията за отбрана правата на децата и майка на 23-годишен юноша със специфични потребности. Предишните пъти е получаван писмен отговор от Министерски съвет, че въпросът се препраща към отрасловите институции, само че този път даже подобен отговор няма. Протестът им тази година потегля от президентството и стартира в 11 ч., съобщи " Дарик ".
Вера Иванова споделя повече детайлности: " Сборният пункт на митинга е пред президентството, защото паркингът, който Столична община обезпечи за децата и хората с увреждания е от тази страна. Протестът си е ориентиран напълно към Министерски съвет. Въпреки нежеланието от страна на господин Бойко Борисов за какъвто и да било разговор с нас, още предходната година пуснахме публично писмо с покана за среща, само че това е единственото писмо, на което нямаме отговор. На всички други претенции, когато се обръщаме към Министерски съвет, получаваме отговор. Обикновено ни препращат към Министерството на труда и обществената политика, към Министерството на здравеопазването. Този пък съответно за срещата даже нямаме отговор ".
По-различното този път е, че шествието ще стигне до Националния замък на културата, изясни Вера Иванова: " Тъй като там три дни има конференции по отношение на Европредседателството и тя е обвързвана със обществените политики. Затова ние ще отидем натам, с цел да се види каква е действителната обществена политика ".
Попитана по какъв начин си изяснява неналичието на отговор от кабинета на Борисов, тя отговори: " Защото е съответно и доста ясно. Не мога да схвана толкоз ли е комплицирано ръководещите да го проумеят?! Ние не желаеме нищо друго, с изключение на естествен живот, просто да съществуват. В момента политиката е такава, че нашите деца са обречени. След 18 година съгласно ръководещите те към този момент не би трябвало да съществуват - всичките помощи се стопират, няма услуги, няма интеграция, няма безусловно нищо. Те са обречени! Като се случи нещо с родител, който напълно се грижи за детето, след седмици него го намират починало в дома си. Това също се дължи на нашата антисоциална политика. Рядко изключение е обществени служащи да са видели нашите деца. Има голяма администрация, голямо шупване на безсмислена активност - бележки, бумащина, доклади, асистентствата, които ни трансфораха в писари и отчитане на безсмислена активност. Ако в 9 ч сме нахранили детето, в 9.10 ч би трябвало да го отчетем на обществените. Това го няма в нито една европейска страна, единствено тук сме унижавани по този метод ".
А ето какво би трябвало да се запише в закона за персоналната помощ за лицата след 18 година съгласно Вера Иванова: " Този закон обгръща и децата, и тези, които са над 18 година Законът е персонална помощ за всяко едно дете/лице с увреждане съгласно самостоятелна оценка на характерни потребности и потребности до края на живота му. Защото това е значимото, това е методът тези деца и хора да ги има и откакто нас, родителите, ни няма ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР