За пореден път в държавата се случва някой да извърши

...
За пореден път в държавата се случва някой да извърши
Коментари Харесай

Александър Сиди: Неправилно е задържан докторът, обвинен за убийството на Жоро Плъха

" За следващ път в страната се случва някой да извърши закононарушение, да си излежи присъдата , само че законът да не е съумял да го превъзпита ".
Това съобщи депутатът от ПГ " Обединени патриоти " Александър Сиди в предаването на Българска национална телевизия " Денят стартира " във връзка задържането на доктор Иван Димитров за убийството на Георги Джевизов, прочут като Жоро Плъха. Според мнението му, доктор Димитров е арестуван при неизбежна защита.

Според депутата, задържането на доктор Димитров е погрешно, тъй като по никакъв метод не може да се укрие и да извърши наново закононарушение, защото се усеща почтен.

 Откриха мъртвец върху похлупак на кола в Пловдив Обновена
Откриха мъртвец върху похлупак на кола в Пловдив

Мъжът имал прободни рани

Михаил Екимджиев, юрист и експерт по човешко право, поддържа думите на депутата и съобщи, че задържането му под стража в границите на 72 часа е чисто официално.

Той добави, че по член 17, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс задържането на разположение преди изправянето му пред съда не може да продължи повече от 24 часа . Според Екимджиев при член 17, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс и при член 64 при нужда прокуратурата може да задържи едно лице за 72 часа, в случай че има заплаха това лице да се укрие и да извърши наново закононарушение.

 Съпругата на лекаря не е разбирала и за предходните влизания в дома им
Съпругата на лекаря не е разбирала и за предходните влизания в дома им

Приятел на фамилията желае смяна в закона

" Неговото задържане е цялостно безсрамие и нарушава българската Конституция. Нека прокуратурата като институция да прочете решенията на Европейския съд по правата на индивида, които са в изцяло сходство с българската конституция и до промени тази процедура ", сподели още Екимджиев на въпрос правомерно ли е задържането за 72 часа на доктор Иван Димитров.

Той добави още, че доктор Димитров има цялостното съображение да осъди страната пред Европейския съд в Страсбург , поради нарушение на неговите права.

 Протест в Пловдив в отбрана на задържания лекар
Протест в Пловдив в отбрана на задържания лекар

Докторът е арестуван за убийството на Жоро Плъха

На въпрос какво би трябвало да се промени в държавната уредба оттук насетне, депутатът Александър Сиди посочи, че би трябвало да се промени член 12, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс, с което неизбежната защита при нахлуване би трябвало да бъде разширена . Това е неотложно, сподели още той.

Адвокат Екимджиев утвърди предлагането на депутата от " Обединени патриоти " за смяна в закона за наложителна, само че посочи, че тя би трябвало да бъдат уравновесена с точни, ясни и правилни текстове.

" Трябва да се работи с пазарен скалп, а не да се пипа със сърп и чук във връзка с правните правила ", предизвести юристът.

Александър Сиди поддържа думите на Екимджиев, че това би довело до неуместни обстановки. Той от своя страна добави, че би трябвало да се разреши на българските жители да се пазят, в случай че някой нахлуе в жилищното им пространство .

Михаил Екимджиев прикани да се вкара просветителна система в гетата с дълготрайна систематична политика, а не с къси политически дивиденти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР