За пореден път турският президент Реджеп Ердоган получи място като

...
За пореден път турският президент Реджеп Ердоган получи място като
Коментари Харесай

Ердоган в американския печат: Прегърнете мюсюлманите

За следващ път турският президент Реджеп Ердоган получи място като създател в американския щемпел, този път в Washington Post. Той осъжда деянията на ксенофобия и ислямофобия в страните от Запада и ги приканва да им се опълчват изрично. А мотивът да написа е атентатът в Крайстчърч – тематика, която той неизбежно разяснява в предизборните си речи пред турските гласоподаватели.

Под заглавие „ Убиецът от Нова Зеландия и Ислямска страна са изтъкани от едно и също платно “ Ердоган се концентрира в гибелта на 50 почтени мюсюлмани и десетките ранени богомолци, събрали се в джамиите в Крайстчърч за огромната петъчна молитва. Ето какво написа президентът по-нататък:

„ Има доста исторически референции по оръжието на убийството и в манифеста, които обвиненият терорист е разгласил онлайн. Броят на посочванията на Турция и персоналното ми споменаване беше любопитен и си струваше по-задълбочено обсъждане.

След офанзивата в Нова Зеландия турските управляващи откриха, че Брентън Харисън Тарант, хипотетичният стрелец, е посетил Турция два пъти през 2016 година и прекарва време в разнообразни елементи на страната. Освен това турското разузнаване откри, че Тарант е пътувал до редица други места — в това число Мароко, Израел и Хърватия. Турските разследващи и правоприлагащи организации, в съдействие с Нова Зеландия и други, не престават напъните си да хвърлят светлина върху случилото се и да предотвратят бъдещи офанзиви.

Предполагаемият причинител на клането в Крайстчърч се пробва да легитимира извратената си позиция, като подрива международната история и християнската религия. Той се пробва да засади семената на омразата измежду другите хора. Като водач, който неведнъж е подчертавал, че тероризмът няма вяра, език или раса, изрично отхвърлям всеки опит терористичните офанзиви от предходната седмица да се асоциират с ученията, морала или максимите на християнството. Това, което се случи в Нова Зеландия, е отровен артикул на незнанието и омразата.

Това не е първият път, когато турският народ е очевидец на жестоко деформиране на историята от ръцете на терористи. От погледа към историята през обектива на нейната радикална идеология, самопровъзгласилата се Ислямска страна - терористична организация, която е избила хиляди, най-много цивилни мюсюлмани през последните години, прикани за „ презавладяването “ на Истанбул – доста сходно на нападателя от Крайстчърч, който даде обещание в манифеста си да направи града „ още един път същинска християнска благосъстоятелност “. Ислямска страна по същия метод даде обещание да унищожи Република Турция – една от аргументите турските войски да срутен с толкоз мощ терористичната формация в Сирия.
Така, че би трябвало да установяваме, че няма безусловно никаква разлика сред килъра, който мазета почтените хора в Нова Зеландия, и тези, които направиха терористичните актове в Турция, Франция, Индонезия и другаде.

След офанзивите на Ислямска страна не липсваха западни политици и анализатори, извратено обвиняващи в тероризъм исляма и мюсюлманите – хора, мненията на които са доста сходни с позицията на австралийския сенатор Фрейзър Анинг. Тогава ние възразихме против асоциирането на нашата религия с тероризма и се заклехме да не допуснем опитите на терористи да потопят религията ни. За страдание, ислямофобията и ксенофобията, наред с други практики, несъвместими с демократичните полезности, бяха посрещнати с безмълвие в Европа и други елементи на западния свят. Не можем да позволим това да се повтори.

Ако светът желае да предотврати бъдещи набези, сходни на тези в Нова Зеландия, той би трябвало да стартира с извода, че случилото се е артикул на координирана клеветническа акция. Трябва да се каже, че турският народ няма просто да изостави вековната си татковина, тъй като терористите упорстват за това. Нито пък ще позволим на побъркани убийци да ни приказват за религиозна общественост, нация или група. Наследник на Османската империя, която е била член на европейското семейство на народите от епохи, Турция се причисли към Алианса против тероризма незабавно след терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година След като се присъединихме към НАТО преди повече от 60 години, ние считаме за наша стратегическа цел да станем пълновръстен член на Европейския съюз. По същия метод ще продължим да сътрудничим с нашите другари и съдружници в битката против всички терористични групи.

След клането в Крайстчърч, Западът има избрани отговорности. Западните общества и държавни управления би трябвало да отхвърлят нормализирането на расизма, ксенофобията и ислямофобията, които се усилват през последните години. От решаващо значение е да се откри, че такива идеологии като антисемитизма съставляват закононарушения против човечеството. Освен това би трябвало да осветим всички аспекти на случилото се и да разберем изцяло по какъв начин терористът се радикализира и връзките му с терористичните групи, с цел да предотвратим бъдещи нещастия. И най-после, всички западни водачи би трябвало да се поучат от смелостта, водачеството и откровеността на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, и да прегърнат мюсюлманите, живеещи в съответните им страни “.

Междувременно Анадолската организация заяви, че на 22 март в Истанбул представители на страните от Организацията за ислямско съдействие /ОИС/ ще обсъдят нещастието в Крайстчърч. В качеството си на настоящ ръководител на ОИС Турция е взела решение за провеждането на разширено съвещание на изпълнителния комитет на организацията с присъединяване на всички страни-членки. Към момента присъединяване си са удостоверили 20 от участващите страни. Иран, Либия, Индонезия, Пакистан, Афганистан, Судан, Катар и Сомалия ще бъдат показани от външните си министри, други страни ще изпратят ръководители на ведомства, специфични представители и посланици.
Планирано е присъединяване и на президента Реджеп Ердоган. Покана е изпратена и до представители на Нова Зеландия, което вицепрезидентът Фуат Октай и външният министър Мевлют Чавушоглу предложиха по време на незабавната си аудиенция в Нова Зеландия. Вицепремиерът и външен министър на страната Уинстън Петерс и министърът по въпросите на етническите общности Джени Салес са дали единодушие за присъединяване в истанбулското съвещание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР