За пореден път правителството на практика подвежда енергетицитие, както и

...
За пореден път правителството на практика подвежда енергетицитие, както и
Коментари Харесай

Въглищните централи ще спрат работа много преди 2038 г.: Мартин Владимиров

" За следващ път държавното управление на процедура подвежда енергетицитие, както и обществото, че въглищните централи могат да оцелеят до 2038 година Това е невероятно поради европейския правилник за поддръжка на централите, които не разрешават сходни дотации да се отпускат след 1 юли 2025 година Тоест тези централи, които създават сила на цени два пъти по-високи в сравнение с междинните пазарни, не биха могли да оцелеят без дотации.

В момента те участват на пазара, единствено тъй като са част от контролирания пазар, където действително създават електрическа енергия на доста висока цена и биват обезщетени от Фонда за електроенергийна сигурност ", сподели в Бизнес Видео Подкаст на businessnovinite.bg Мартин Владимиров, шеф на Програма " Енергетика " в Центъра за проучване на демокрацията.

" Нещо значимо би трябвало да знаят хората- дефицит на електрическа енергия не може да има. Разигравали сме всевъзможни сюжети, няма по какъв начин да останем без ток, тъй като освен произвеждаме огромна количество, само че и внасяме. Понякога дори вносният ток ни излиза по-евтино, тъй като постоянно той е създаден от зелена сила ", добави той.

Владимиров е безапелационен, че зелената сила е най-евтина и ние умерено може да сменяем огромна част от силата от въглищните централи и от атомната централа с сила от ВЕИ. При зелената сила скъпа е началната инвестиция, по-късно добиването на сила е на ниска цена, тъй като слънцето и вятърът са безвъзмездни.

" В началото на студения интервал на напред във времето излиза въпросът- с какво най-евтино мога да се отоплявам тази зима? Експертът е безапелационен, че отговорът на този въпрос зависи от регулаторната рамка. В момента е най-евтино да се отопляваме на ток. Причината е, че цените на електрическата енергия се поддържат изкуствено ниски. Либерализацията на електроенергийния пазар обаче ще стартира, рано или късно. И това е вярното, с цел да се даде опция на хората да влагат в по-добри климатици, термопомпи и други ", сподели още специалистът.

По принцип отоплението с природен газ е най-ефективно и дълго време беше желано от мнозина. С последните рецесии при газа обаче, нещата се трансформираха. Към момента най-неефективно е отоплението с парно, добави той.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР