За поне 15 000 по-малко студенти догодина настояват в своя

...
За поне 15 000 по-малко студенти догодина настояват в своя
Коментари Харесай

Бизнесът иска с 15 000 студенти по-малко

За най-малко 15 000 по-малко студенти следващата година упорстват в своя позиция от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според тях свободните места по държавна поръчка би трябвало да са към 27 000, като следва да има нарастване при инженерно-техническите специалности, от които стопанската система ни изпитва голяма потребност.
Оттам напомнят, че за образователната 2023/24 държавният-план банкет в университетите бе за 42 000 студенти, от които 36 000 след приблизително обучение. В същото време броят на завършващите приблизително обучение е също към 36 000 души. Вместо за всеки приключил приблизително обучение да има място в университет, броят на откритите места за студенти да е до не повече от 50% от общия брой завършващи, считат кардинално от АИКБ. Според тях това ще даде опция за по-голяма конкуренция измежду кандидат-студентите и възстановяване на тяхното качество, а оттова и създаване на подобаващи експерти, които бързо да преминат прехода от обучение към претовареност. Ако към бройките в държавна поръчка се прибавят към 26 000 места, оповестени в частните университети, както и още към 8 000 места за платено образование в държавните висши учебни заведения, това значи, че местата за кандидат-студенти годишно завършващи приблизително обучение са над 50 000, макар че завършващите приблизително обучение всяка година понижават, а към 16% отпътуват в чужбина, показват работодателите.
Бизнесът упорства и за по-добро обвързване на план-приема с потребностите на стопанската система. Оттам показват, че сега системата на висшето обучение у нас " създава " редица фрагменти с подготовка, която не е търсена от пазара на труда и " свръх квалифицираните " фрагменти с висше обучение работят на работни места, които изискват по-ниски просветителни и квалификационни условия или се вливат в редиците на безработните, което води до загуба на човешки запас. " Делът на приключилите, които се осъществят на позиция, за която се изисква висше обучение, се усили от 47% през 2015 година до 59.4% през 2023 година Тези позитивни промени се дължат най-много на нарастване на държавния план-прием за механически специалности, с помощта на поредната политика на АИКБ в тази тенденция, както и на промени в подзаконовата уредба, които предоставиха повече средства за прехрана на студентите в това направление, благоприятни условия за повече стипендии, включването им в листата на предпазените специалности и други ", показват от АИКБ, отбелязвайки, че към момента над 40% от завършващите висше обучение се осъществят тук-там, изискващи приблизително или по-ниско обучение. За някои посоки на процедура реализацията по специалността и на работно място, изискващо висше обучение, е толкоз ниска, че не оправдава по никакъв метод повишения проект банкет - да вземем за пример в туризма реализацията по специалността е едвам 25%, в стопанската система - 44% и други, написа " Сега ".
Това състояние е разумно поради разпределението на броя студенти по области на висше обучение, споделят работодателите. Най-многобройната група студенти, учаща се в " Социални, икономически и правни науки ", се осъществя тук-там, изискващи приблизително обучение. По същия метод стои въпросът и с равнището на безработица измежду същата група, споделят оттова. Ако прибавим и студентите от частните университети, то броят на учащите в региона на " Социални, икономически и правни науки " ще доближи 70 000 лица. Утвърденият банкет за студенти в държавните висши учебни заведения е максимален точно в посоки от област " Социални, икономически и правни науки ", който заема 34-35% от одобрения и 35-36% от осъществения банкет по професионални посоки от всички области на висшето обучение. Съответно най-масовите посоки в народен мащаб са стопанска система, педагогика, медицина, администрация и ръководство, педагогика на образованието, информационна и компютърна техника, информатика и право. В тези осем посоки се образоват над 50% от сегашни студенти, по тази причина е нужна единна държавна политика по отношение на приема и реализацията на приключилите висше обучение, с цел да се реализира действително обвързване на образованието с националните потребности на пазара на труда и за повишение на резултата от вложенията на обществени средства във висшето обучение, считат работодателите.
Местата за студенти по логика на психиката, право и публични връзки и осведомителни науки да вземем за пример да са едвам по 80 във всяко от тези посоки (което е най-малко 2-3 пъти по-малко от сегашните бройки), по социология, философия и вяра и теология - по 60 (също 2-3 пъти по-малко), по туризъм - 100 бройки (3 пъти намаление), а по стопанска система - 900 (при над 3000 в момента), оферират от Асоциацията на индустриалния капитал. За сметка на това пък местата за математици да са 400 (т.е. близо два пъти повече), за информатици и общи инженери - по 2000 бройки, за машинни инженери и учещи електротехника и електроника - по 1500 бройки, за последващи информационна и компютърна техника - 2600, за медици - 1000, превоз - 1200 и така нататък
Оттам показват терзание и от обстоятелството, че степента на подготовка на студентите не подхожда на потребностите на бизнеса, защото е най-вече теоретична. " Извършените още през 2018 година промени в закона за висшето обучение и подхванатите дейности от МОН за подкрепяне на практическите стажове и кариерното насочване на студентите не са задоволително ефикасни. Все още липсва широкомащабна акция за разпространение на опцията студентите да подписват контракт с работодателите против вдишване на разноските за образованието им напълно от страната ", споделят от бизнеса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР