За половин година в болницата в Панагюрище бяха реализирани две

...
За половин година в болницата в Панагюрище бяха реализирани две
Коментари Харесай

Болницата в Панагюрище с първи донорски ситуации

За половин година в болничното заведение в Панагюрище бяха осъществени две донорски обстановки. Донори бяха 54-годишен мъж и 56-годишна жена. Това са първите случаи на даряване на органи в лечебното заведение, а с помощта на тях нов живот живеят няколко индивида в България и Румъния.

Само за няколко месеца болничното заведение в Панагюрище осъществя две донорски обстановки. Те са координирани от 35-годишният анестезиолог в лечебното заведение доктор Дончо Ташков, който има нелеката задача да приказва с околните на евентуалния донор.

" Винаги, когато има донорска обстановка, е деликатна, защото нещата стоят от две страни. Едната е загубата на околните, на индивида, който е евентуалния донор, а другият е шансът за живот на всички на всички хора, които сега чакат ", сподели доктор Дончо Ташков, кооридатор по донорство за ЮЦР.

Все още е дребен броят на донорските обстановки у нас, само че наклонността е към повишение, споделя доктор Ташков.

" При първия донор, по този начин той гледайки материал, сходен на този, който вършим, споделя нали, че подобен доблестен жест би желал да направи, в случай че в миналото изпадне в сходна обстановка. Така че би трябвало да се разискват такива тематики в фамилията. Знам че никой не си мисли, че неговият живот може да завърши, само че да си зададе персонално за себе си въпроса. Ако някой ден на мен ми се случи, бих ли желал да даря органите си, да дам късмет на някой различен? ", разяснява доктор Дончо Ташков.

Дълбоко благородният жест, за който е асистирал доктор Ташков, избавя няколко живота на българи и румънци. В Панагюрище хората разясняват това и са положително настроени.

Според данни на Министерство на здравеопазването от началото на годината до 4 ноември у нас е имало 12 донорски обстановки, а чакащите трансплантация са 1013.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР