За половин година, през която управлява правителството на Кирил Петков,

...
За половин година, през която управлява правителството на Кирил Петков,
Коментари Харесай

При кабинета Петков животът ни струва с 200 лева повече на месец

За половин година, през която ръководи държавното управление на Кирил Петков, нужният за прехрана на живот приход се е нараснал с 200 лв. на месец
С 200 лв. на месец се е нараснал нужният месечен приход за прехрана на живот в последните 6 месеца, в които ръководи държавното управление в оставка на Кирил Петков. Това сочат данните от постоянния отчет на най-големия профсъюз у нас КНСБ.

1267 лв. месечно - това е нужната средностатистическа сума, нужна на човек, с цел да покрива настоящите си разноски. За семейство с едно дете, което към този момент е средностатистическото у нас, са нужни пък 2286 лв., с цел да удовлетвори битовите си потребности. При втората група покачването на нужните приходи за прехрана е и по-високо - с 358 лв. повече спрямо началото на годината.

" Според нашите данни, които единствено КНСБ без значение от Национален статистически институт изследва, хората, на които не им стигат приходите за прехрана, са нарастнали с 222 хиляди. Можем да кажем, че към 2/3 от българите попадат в тази група ", цитира нежеланата статистика ръководителят на КНСБ Пламен Димитров при представянето на отчета в централата на синдиката.

" Може да се каже, че действително обедняваме. Особено тези, които работят на минимална работна заплата, те обедняват действително, както и в номинално отношение ", уточни още той.

В челните места на стоките, допринасящи за възходящите цени, се подреждат храните и енергийните източници. Има въпреки всичко и позитивни трендове - стопанската система се възвръща след коронавирус пандемията, като преработващата индустрия пораства с 21,1 на годишна база, добивната индустрия - с 18,5%, а енергетиката пораства с 14,1%.

Очакванията на КНСБ обаче са минорни. От синдиката предсказват растежът на цените да продължи в идващите месеци, за което преди всичко ще способства скокът на цените на енергоресурсите.

А какъв е пътят, най-малко за отчасти решение на казуса с работещите небогати? Следва да се създаде ясна формулировка за " енергийно безпаричен ", като хората, попадащи в тази група, да получават съответни обезщетения от страната през зимния сезон, упорстват от синдикалната организация. Освен това - в период от 4-5 години следва минималната работна заплата да доближи тази за прехрана на живота, настоя още Димитров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР