За покупката на активите на Polymetal в Русия кандидатстват не

...
За покупката на активите на Polymetal в Русия кандидатстват не
Коментари Харесай

Китай иска да купи най-големите находища на сребро в Сибир

За покупката на активите на Polymetal в Русия аплайват освен локални, само че и китайски компании, най-вече от минната промишленост. Ръководителят на компанията Виталий Несис приказва за интереса на задграничните вложители в изявление за Financial Times, написа lenta.ru.

В началото на август Polymetal разгласи проекти да напусне Русия и изцяло да продаде активи в страната, което през 2022 година донесе на компанията повече от половината EBITDA. Шефът на компанията Виталий Несис изясни това решение с риска от наказания, в това число против компанията майка (9,9% от скъпите бумаги на Polymetal са благосъстоятелност на американския капиталов фонд BlackRock).
 Polymetal реалокира фирмената си регистрация в Казахстан
Една от най-големите в света компании за рандеман на злато и сребро реалокира фирмената си регистрация в Казахстан

Предстои и делене на активите на компанията, с първична регистрация на остров Джърси

Според Дмитрий Смолин, старши анализатор в капиталова банка Sinara, цената на съветските активи на компанията е 2-2,5 милиарда $, в това число задължения от 2,39 милиарда $.

Polymetal е най-големият производител на сребро в страната и един от главните добивни компании за злато, създава залежи в Урал, Сибир и Далечния изток.

На 7 август компанията се пререгистрира от остров Джърси в Казахстан и ще продължи да развива бизнеса си единствено отвън Русия.

Според Несис смяната на регистрацията е била нужна, с цел да не се загуби целият съветски бизнес. В актуалната среда ръководителят на компанията чака да може да получи забележителна изгода от активите, макар че отстъпката от цената при продажбата е неизбежна.

В същото време Polymetal възнамерява да завърши покупко-продажбите за шест до девет месеца, което съгласно специалистите, като се има поради мащабът на бизнеса, наподобява доста малко време. Допълнително затруднение е нуждата от съгласуване на покупко-продажби както с съветските управляващи, по този начин и с американските, в случай че компанията желае да се отбрани от наказания.
 Най-големият производител на сребро в Русия влага близо половин милиард $ в златно находище
Най-големият производител на сребро в Русия влага близо половин милиард $ в златно находище

Polymetal има 59,4% от уставния капитал на находището Ведуга и има прът алтернатива за изкупуване на останалия дял

Руските активи на Polymetal, както всички вероятни купувачи, попадат под глобите на Съединени американски щати, тъй че договорката ще би трябвало да получи позволение от Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати (OFAC). Освен това продажбата може да изисква утвърждението на държавна комисия в Русия и надлежно решение на президента.

През 2022 година Москва забрани продажбата на съветски стратегически активи на компании, регистрирани във враждебни юрисдикции, в това число Джърси. Регистрацията в Казахстан разрешава да се заобиколи възбраната, само че няма строги публични критерии за продажба, всеки случай се разисква самостоятелно. От Polymetal считат, че делото няма да завърши с елементарна национализация на активи, както е в тази ситуация с " Данон " и " Карлсберг ".
 Русия (временно) поема надзор върху активите на Danone и Carlsberg в страната
Русия (временно?) " национализира " бизнеса на Danone и Carlsberg в страната

Това става с декрет на Владимир Путин

По-рано " Комерсант " заяви, че Polyus, структурите на Владислав Свиблов, UMMC, Seligdar, ALROSA и някогашния сътрудник на Роман Абрамович в Sibneft и Highland Gold, Иван Кулаков, претендират за съветските активи на Polymetal. Конкретните китайски компании не се появяват в отворени осведомителни източници.

Polymetal Group е учредена в Русия през 1998 година от Александър Незис от ICT Group, със седалище в Санкт Петербург. В следствие се трансформира в Polymetal International plc - англо-руска компания за рандеман на скъпоценни камъни, записана в Сейнт Хелиър, Джърси. Листвана е на Лондонската фондова борса и Московската борса.

Компанията е един от десетте най-големи производители на злато в света и един от петте най-големи производители на сребро и има 10 залежи на благородни метали в Русия и Казахстан.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР