За поколения шерпи изкачването на Еверест е царство на мъжете.

...
За поколения шерпи изкачването на Еверест е царство на мъжете.
Коментари Харесай

Жени шерпи повеждат алпинисти към Еверест

За генерации шерпи изкачването на Еверест е " царство на мъжете ". Традициите на именитите непалци изискват от дамите да се грижат за дома, до момента в който съпрузите им покоряват хималайските върхове.
В спор с това статукво влизат две дами шерпи, които имат желание да покорят Еверест, провокирайки консервативната ролята на вдовиците в обществото.
След загубата на съпрузите си, починали в Хималаите, Фурдики Шерпа и Нима Дома Шерпа, станаха почитани измежду хималайските общности поради уменията си като водачи при катерене на огромни височини.
Никоя от тях преди не е мечтала да направи експедиция до покрива на света. Такива са желанията им в този момент, незабавно след настъпването на късия пролетен сезон през април, осведоми БГНЕС.
" Мъжете се катерят. Ние имаме други отговорности. Аз стопанисвах къща за чай и се грижех за фамилията си. Не мислех да се катеря по планината. ", показа Фурдики пред Агенция Франс Прес.
Това се трансформира през 2013 година, когато мъжът й умира в планината, до момента в който фиксира помощни въжета за експедиция по маршрут към върха.
Подобно на доста дами шерпи преди нея, Фурдики внезапно се озовава сама с трите си деца, без помощ и метод на прехранване. Тя е една от многото дами от народа си, които носят стигмата на нещастието на вдовиците в Непал .
Година по-късно, друга покруса я кара да откри контакт с Нима Дома, чийто брачен партньор е бил затрит дружно с други 15 други непалски водачи от смъртоносна лавина на Еверест.
" След като нашите съпрузи починаха, прекарахме месеци, плачейки в къщи, сами със спомените си. Но трябваше да продължим да се грижим за себе си и за фамилиите си. Това не е елементарно за една вдовица. ", споделя Нима Дома.
Принудени да работят, двете решили да потърсят прехранване като водачи на алпинисти в столицата Катманду. Често прекосявали по дълги и сложни пътеки, отбивайки се и в локални храмове да почетат умрелите си съпрузи.
" Започнахме да споделяме нашите истории, нашата тъга и това, което би трябвало да вършим, с цел да продължим живота си ", споделя Фурдики.
Така последователно откакто оказват помощ на някои аматьорски експедиции, дамите се заемат със съществени тренировки по планинарство и възнамеряват да провеждат експедиции до Еверест.
През ноември двете сполучливо изкачват два сложни шестхилядника в Хималаите.
" Те са израснали в планините и като катерачи са доста мощни и решителни. ", споделя Анг-Шеринг Лама, чиято компания провежда тяхната " Експедиция с две вдовици " на Еверест .
Жените водачи шерпи стават все по-популярни, само че към момента са необичайност в този бизнес. Според авторитетната " База данни на Хималаите " през предходната година 4000 мъже са повели групи към върха, против единствено 34 дами водачи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР