За поколения български студенти 8 декември е еуфоричен ден -

...
За поколения български студенти 8 декември е еуфоричен ден -
Коментари Харесай

Честит празник, студенти! Кой има имен ден днес?

За генерации български студенти 8 декември е еуфоричен ден - Студентският празник, който се отбелязва от десетилетия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На 8 декември през 1903 година за първи път е маркиран празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Честването е във връзка на 15-годишния му празник, а датата е избрана от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г. 

През 1920 година у нас се появяват още два университета - сегашните УНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се усилва от ден на ден и повече, само че студентите резервират датата 8 декември за своя празник.

След 1944 година е изработен опит за смяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската взаимност, само че тази концепция не среща триумф, тъй като студентите към този момент са възприели 8 декември като собствен празник. Така през 1962 година той е публично възобновен.

На 28 октомври 1994 година Съветът на ректорите взема публично решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

8 декември по света се свързва със гибелта на Джон Ленън. На 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман убива създателя на Бийтълс Джон Ленън, само че „ Let it be “, и освен тя, не престават да бъдат обичани песни по целия свят.

Тази дата е изключително знаменателна с тази тъжна годишнина, само че е и мотив освен младите да имат смелостта и куража да бъдат бунтари в един не толкоз либерален и обективен свят. 

На 8 декември имен ден честват всички с имената Стамат и Стамо.

Стамат от гръцки значи „ спирам, приключвам “. Има същото значение като името Запрян.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР