За по-силен Европейски съюз е нужно всички в Европа да

...
За по-силен Европейски съюз е нужно всички в Европа да
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Време е Европейският съюз да се заеме сериозно с разширяването си


„ За по-силен Европейски съюз е нужно всички в Европа да бъдат по-силни и по-сигурни. Време е Европейски Съюз да се заеме с разширението “, съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Стратегическия конгрес в Блед, Словения.

Мишел подсети, че европейският път на Западните Балкани е почнал преди 25 години, само че бавното напредване към задачата е разочаровало доста страни и хора – и в района, и в Европейски Съюз. На фона на световната опасност от Русия и уклончивото държание на Сърбия във връзка с Кремъл и неговите провокации към свободния свят, ръководителят на евросъвета съобщи:

Разширяването към този момент не е единствено фантазия. Време е да продължим нататък “, написа Мишел в Х-профила си.

Той означи, че и страните кандидатки, и Европейският съюз би трябвало да са подготвени за разширение до 2030 година И акцентира, че бъдещите страни членки на Европейски Съюз би трябвало да работят върху върховенството на закона, правораздаването и решаването на двустранните спорове.

Междувременно на форума Шарл Мишел направи и двустранна среща с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата са се съгласили, че конституционните промени съставляват неповторим късмет за напредъка и просперитета на РСМ в границите на Европейски Съюз. Членството на Северна Македония в Европейски Съюз ще има позитивно влияние върху цялостната обстановка в Западните Балкани, изключително в икономическото развиване на страната и на района, заяви северомакедонската държавна пресслужба.

На срещата, на която участваха вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи, бяха разисквани настоящите политически събития в РСМ точно с акцент върху конституционни промени, които включват вписването на българите като държавотворен народ в конституцията на югозападната ни съседка.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР