За по-малко от година КЕВР повиши цената на водата два

...
За по-малко от година КЕВР повиши цената на водата два
Коментари Харесай

Предложеният нов закон за ВиК е по-лош и от действащия: Манолова

" За по-малко от година КЕВР увеличи цената на водата два пъти в 16 ВиК сдружения в цялата страна. Като се стигна до 80% покачване на цената, в някои ВиК-та (Смолян – 78%, Ямбол – 65%, Велико Търново – 55%, Варна – 53%, Силистра – 52%, Стара Загора – 52% - вижте таблицата). Като към този момент има вода, която скача над 5лв/м3 – Силистра – 5,28 лева, Разград – 5,19 лева, Варна – 4,97 лева, вижте таблицата)

Тези цени са резултат от " водната промяна " на ГЕРБ. За тези 7 години единственото, което се случи е фрапантното повишение цената на водата. А загубите на вода останаха същите – от 61%, в този момент са 60%. Нито местата, страдащи от безводие, получиха своето решение. "

Това съобщи Мая Манолова по време на брифинг на Изправи се България за проблемите с цената на водата, оферти нов закон за ВиК и удължаването концесията на Софийска вода. При рецензиите си за резултата от водната промяна на ГЕРБ тя съобщи, че препоръчаният нов закон за ВиК е даже по-лош и от настоящия.

Лидерът на Изправи се България очерта най-спорните моменти в оферти законопроект, измежду които са:

Със закона страната има намерение да одържави останалите 15 общински ВиК сдружения (Троян, Сандански, Брацигово, Сапарева баня). Сега там цената на водата е доста по-ниска и тук-там е под 1 лев. С одържавяването им цената ще се увеличи в пъти, а услугата ще е в още по-лошо равнище.

Запазва се единната цена на водата в една област без значение от действителната цена на водоподаването и дали то е гравитачно или помпено.

Въвежда се настрана възнаграждение за достъп на вода. Или жителите ще би трябвало да заплащат вода, даже когато нямат вода или тече кафява вода. Манолова съпостави тази " такса " с парното – където даже да не го ползваш, заплащат " сградна апаратура ", по този начин при водата даже без да се употребява ще начисляват сметки за вода.

Социалната търпимост ще се пресмята по същия метод като досега, което Мая Манолова дефинира като " безусловно на око " от КЕВР.

Няма решение и за казуса с " общото систематизиране " на водата в постройките етажна благосъстоятелност.

Гражданите ще бъдат задължени да си сменят водомерите с такива за отдалечено отчитане, където едни компании ще генерират огромни облаги с помощта на услужливото законодателство.

Създава се нова КЕВР – единствено за ВиК, като тя ще генерира нови разноски, с раздута администрация, здания, коли, само че при минимални отговорности – единствено ще дефинира цената на водата. Няма да следи за качеството на услугата, да утвърждава бизнес проекти, а единствено ще дефинира цената на водата.

Появява се армията на водно бедните след армията на енергийно бедните, които също не са получили никаква държавна поддръжка, а от ден на ден хора мъчно заплащат сметките си за вода.

Във връзка с това от Изправи се България предложиха въвеждането на международния стандарт за 3 м3 вода за всеки българин – " от пеленачето, до пенсионера " да получава вода на цена 2 лева./м3

На този декор водачът на Изправи се България беше безапелационна, че и в новия закон облагите ще са за монополистите и в ущърб на жителите.

Експертът по тематиките за отбрана на потребителите Цветанка Илиева обърна внимание, че в София се заплаща една от най-скъпите води в страната от ВиК-тата на гравитачно водоподаване. Като за интервала на последния бизнес проект за София са избрани едни цени, които в реалност са мощно надхвърлени. В момента цената вместо да бъде 2,69 лева, плащаме 2,94 лева Така за последните години Софийска вода единствено от това е получила спомагателни доходи от съвсем 37 млн. лева – пресметна специалистът.

В брифинга се включиха и цивилен деятели и представители на Изправи се България по места, които се борят против неприятното качество на ВиК услугите измежду които адв. Иван Иванов за Велико Търново, Даниела Давидкова за Свищов, Билан Янков за Шумен, адв. Йордан Топалов, Елена Алекси за София – област.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР