За пети път ГД Пожарна безопасност и защита на населението

...
За пети път ГД Пожарна безопасност и защита на населението
Коментари Харесай

Проведе се учение за търсене и спасяване при авиоинцидент в Сандански

За пети път Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и Гражданска въздухоплавателна администрация организираха образователно занимание за търсене и избавяне при авиационно произшествие и очистване на следствията от него, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Тази година тренировката се организира на територията на община Сандански в мощно пресечена околност, доближаваща оптимално изискванията на алпийски терен . Основната цел на учението, планувано за осъществяване през 2020 година, само че отсрочено поради епидемиологичната конюнктура, е да се усъвършенства координацията сред екипите от другите структури, имащи отговорност за реакция при сходни произшествия и да се увеличи тяхната практическа подготовка. В разиграването на сюжета присъединяване взеха екипи и представители от главните структури на Единната избавителна система.

Според игровата обстановка на 16 юни към 9,40 ч. при положителни метеорологични условия, екипажът на аероплан Airbus А320 , пренасящ на борда си 150 пасажера, рапортува за отвод в ръководството на машината . Малко по-късно, на 1200 м надморска височина, екипажът осведоми за неспособност за ръководство и се взима решение за спешно кацане . Последната връзка и радарна информация от и за самолета е от региона на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват голям брой сигнали за мощен екот и зародил пожар в гората, източно от града . Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада аероплан. Мястото на рухването, при което самолетът се възпламенява и огънят обгръща гората, съставлява мъчнопроходим кръстосан терен. Веднага е задействан Националният проект за търсене и избавяне при авиационни катастрофи . На мястото на случая неотложно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на превоза и осведомителните технологии, на защитата, на опазването на здравето, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.

Директорът на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. комисар Николай Николов разяснява, че това обучение е доста скъпо за тях, тъй като би трябвало да бъдат готови за сходни произшествия.

По думите му сега се натрупало скъп опит - както за екипите на терен, по този начин и за пожарникарите и спасителите в страната, на които ще бъде възложен филм от учението за образователната им стратегия.

Гл. комисар Николов добави, че най-важната задача, която се взема решение в хода на учението е координацията сред ведомствата , в това число и Министерство на външните работи.

Утре учението продължава с разбор на подхванатите дейности и семинарна част.

Действията на екипите бяха следени от зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев, изпълняващия длъжността основен секретар гл. комисар Стоян Темелакиев, шефа на ОДМВР-Благоевград ст. комисар Георги Кандев, шефа на РДПБЗН комисар Георги Пърмаков, кмета на община Сандански Атанас Стоянов и представители на участващите в учението институции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР