За петгодишен мандат се избират 110 депутати в Камарата на

...
За петгодишен мандат се избират 110 депутати в Камарата на
Коментари Харесай

Беларус гласува за парламент и местни съвети

За петгодишен мандат се избират 110 депутати в Камарата на представителите и 12 514 депутати в локалните препоръки. За депутатски места в Народното събрание се борят 263 претенденти, а за локални представители - 18 802. Депутатите се избират по мажоритарна система.

Предварително се гласуваше от 20 до 24 февруари, като изборната интензивност за този интервал беше 41,71%.

Право на глас имат над 6,9 милиона души. Гласува се в 5411 изборни сектори.

Близо 300 задгранични наблюдаващи ще има за изборите, включително и представители на Русия, Шанхайската организация за съдействие, Парламентарната асамблея на Организацията на контракта за групова сигурност, както и 23 самостоятелен специалисти от България, Германия, Иран, Испания, Италия, Литва, Латвия, Сърбия, Полша, Франция, Швеция, Швейцария, показва ТАСС. Не са поканени наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, съгласно Асошиейтед прес.

Според анализатори, 69-годишният президент на Беларус Александър Лукашенко желае да употребява вота най-много, с цел да покаже, че има цялостен надзор върху властта след митингите преди три години и половина, отбелязва ДПА.

Избягалата в чужбина беларуска опозиционна лидерка Светлана Тихановская акцентира в четвъртък, че изборите нямат нищо общо с демокрацията. " Това е фарс, това е шоу, това е цирк, само че това не са избори ", сподели тя.

Тихановская напомни, че в Беларус има доста политически пандизчии. Според правозащитници броят им е над 1400.

През август 2020 година Лукашенко, който е на власт от 1994 година, още веднъж беше разгласен за победител в президентските избори. Опозицията обаче счита Тихановска, която тогава се кандидатира за президентския пост, за същинския победител.

Европейски Съюз също към този момент не признава Лукашенко за държавен глава. В седмиците след изборите през 2020 година имаше всеобщи митинги, които бяха брутално потушени от силите за сигурност. Тогава бяха задържани повече от 35 000 души. А Тихановска живее в заточение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР