За пета поредна година стартира образователната еко кампания Бургас рециклира“.

...
За пета поредна година стартира образователната еко кампания Бургас рециклира“.
Коментари Харесай

Бургас рециклира“ разкрива истината за пътя на отпадъците за рециклиране

За пета поредна година започва просветителната еко акция " Бургас рециклира “. По самодейност на  Читалище " Хамалогика “ и Център за новаторско образование " Френе “ в границите на 1 месец до 12 май близо 1000 първокласника ще се научат по какъв начин да рециклират вярно и да основават красиви ръкоделия от ненужните материали. Партньори на програмата са Община Бургас, ЕкоПак, Vivacom, Experian, Тайм Хироус и Екологика.

Кампанията цели основаване на интерес и просвета към запазване на околната среда измежду децата. Ключов фактор за това е построяването на привички за разделно събиране на отпадъците. В рамките на три образователни часа малчуганите ще научат задачите и изгодите от преработването. Чрез интерактивни игри и уроци доброволците на " Бургас рециклира “ ще покажат на първокласниците по какъв начин вярно да разделят боклука. Кампанията се основава на новаторски способи на образование посредством игри и надпревари, както и практическо приложение на знанията. Като част от програмата ненужни пластмасови, хартиени и стъклени материали ще бъдат претворени в играчки, украшения за дома и потребни движимости.

  " Изключително горди сме, че тази година създадохме къс филм, който разкрива истината за пътя на отпадъците за преработване в Бургас. Оказва се, че децата желаят да се грижат за природата и за тях разделното изхвърляне е нещо мечтано и забавно. Основният проблем, с който се сблъскваме е, че огромна част от възрастните стопират дребните, тъй като не имат вяра, че събраният отпадък фактически се рециклира. Именно поради това проследихме пътя на отпадъците и влязохме в местата за преправка. Събраните видео и снимкови материали сме трансформирали в малко филмче. Надяваме се посредством него най-сетне да преобърнем визиите на бургазлии и да ги подтикваме да изхвърлят разделно “, споделят уредниците. Филмът ще бъде показан на финалното събитие на акцията на 12 май.

И през тази година " Бургас рециклира “ продължава да се уголемява. Към акцията се причисляват още 2 учебни заведения. Един от триумфите на самодейността е, че за първи път съумява да излезе отвън рамките на града, с помощта на ОУ " Христо Ботев “ в гр. Поморие. Останалите участници са ОУ " Васил Априлов “, СОУ " Св. св. Кирил и Методий “, СОУ " Св.Климент Охридски “, ОУ " Св. Княз Борис I “, НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров “, ОУ " Братя Миладинови “, ОУ " Георги Бенковски “, ОУ " Александър Георгиев – Коджакафалията “ и ОУ " Елин Пелин “. Така общият брой на образователните заведения става 10, а достигнатите първокласници близо 1000.

На 12 май за втора поредна година ще се организира съревнование за предаване на електронни боклуци. Пунктът за приемане на отпадъците ще е в градинката до храм " Св.Богородица “ (зад хотел България). За децата предали най-вече ел.отпадъци ще има награди таблет или телефон.

Вече по традиция, ще се състои и взаимното разчистване на плаж " Липите “. " Бургас рециклира " се включва в тази самодейност заедни със Surfrider Foundation за четвърта поредна година и кани всички запалянковци да се причислят. Еко акцията ще се организира на 21 април, като уредниците ще обезпечат и безвъзмезден превоз за всички искащи.

Новото тази година е конкурс за най-интересни детски ръкоделия направени с ненужни рециклируеми материали. Големите награди ще бъдат две - на публиката и на журито. За първата ще се борят всички, а за втората, единствено децата донесли изделията си на изложбата по случай финалното събитие на акцията – на 12 май в  Център за новаторско образование " Френе “. Важно изискване е участниците да са в първи клас, сами да са изработили творбата и тя да се състои единствено от отпадъчни материали открити у дома. В арт конкуренцията могат да вземат участие всички първолаци от града, като за задачата родителите им би трябвало да качат фотография на творбата направена от ненужни рециклируеми материали на фейсбук страницата на " Бургас рециклира “. Крайният период за присъединяване е 8 май 2018 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР