За пета поредна година Споделените игри ще покажат, че планината

...
За пета поредна година Споделените игри ще покажат, че планината
Коментари Харесай

“Споделените игри“ помагат на деца в риск да спортуват на Витоша

За пета поредна година Споделените игри ще покажат, че планината е за всички и дружно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специфични потребности и техните проблеми в актуалното общество. Тази събота, 3 юни от 11.00 ч. „ София – европейска столица на спорта ", Национална спортна академия „ Васил Левски “, Сдружение „ Паракидс “ и Дирекцията на Природен парк „ Витоша “ провеждат неповторим състезателен празник на Игликина поляна. В него най-вече деца в неравностойно състояние ще получават упътвания и опция да спортуват, подпомагани от свои връстници възпитаници.

Събитието цели социализация и интеграция на младежи със специфични потребности посредством споделени игри в естествена среда към опциите на дейния метод на живот посредством спорт. Вече близо две десетилетия тече развой по одобряване и разпространение на профилиран център „ Игликина поляна “ в Политическа партия „ Витоша “ за спорт в планината и на удобните фактори за влияние на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекция на Природен парк „ Витоша “ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния уред в местността Игликина поляна се трансформира в доста посещавано и желано място за отдих.

Петите подред „ Споделени игри “ не престават традицията. Всички участници се събират тази събота след 10 ч. на поляната, където в 11 ч. ще стартират другите надпревари и занимания. Програмата още веднъж планува съревнования в 13 типа спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено присъединяване хора със специфични потребности. В организацията интензивно се включват Спортен клуб „ Вертикален свят “ и Сдружение „ Паракидс “. Целта е по натурален път, посредством спорта да бъдат въвлечени в дейни дейности и младежи в неравностойно състояние. Наред с това - да се срещнат децата с опциите и спецификите във типовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и подпомагане. За трета поредна година към участниците с демонстрации ще се включат 40 таекуондисти от Централния полицейски клуб за да приобщят към спорта хората в неравностойно състояние. Очакват се и възпитаници от Средно особено учебно заведение за деца с повреден слух.

Дарителската акция на ДПП „ Витоша “ „ Витоша – налична за всички “, започва през ноември 2017 година под мотото „ Избери, с цел да окажеш помощ! “. През 2018 година бяха събрани 21 000 лева, които послужиха за възобновяване на съществуващите и създаване на нови уреди на Игликина поляна за хора със характерни потребности. Сред донорите е Фондация „ София - европейска столица на спорта “ - основател на „ Споделени игри “, подкрепила акцията, реновирала пътя до Игликина поляна за по-лесен и безвреден достъп и осигурила особено направена люлка за прилагане от хора в неравностойно състояние.

„ Споделените игри “ са продължение на извършения през 2018 година щафетен супермаратон „ Един ден на Витоша “ с главното присъединяване на алпиниста Дойчин Боянов в компанията на известни спортисти и хора с увреждания. Огромен интерес провокира и филмът, отразяващ спортното събитие, както и спортният фестивал „ НДК – 360 “.

От обособените издания на „ Споделени игри “ се снима къс документален филм, който ще бъде презентиран в учебните заведения. Творбата цели да образува у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно състояние и техните проблеми в актуалното общество.

На 3 юни, събота, децата ще се съберат на Игликина поляна на Витоша и ще стартират своите съревнования в 11.00 ч., а откриването на „ Споделени игри 2023 “ е планувано за 12.00 ч. Ще бъдат готови 13 сета за разнообразни дисциплини, в които хора със специфични потребности ще получават упътвания и опция да спортуват, подпомагани от свои връстници. С огромен интерес се чакат и проведените от Дирекцията на Политическа партия „ Витоша “ лесовъдни игри, които по традиция с изключение на спортния си темперамент имат доста мощен образователен резултат.

Продължава и съдействието със Столична библиотека, която още веднъж ще придвижи с „ библиобусчето “ книгите в планината. Чрез тази самодейност рецитали и четене на фрагменти от известни творби огласят Игликина поляна. Налице е опция за игра на шах на специфичните дъски с огромни фигури в местността Дендрариума.

Ето и обособените интензивности в програмата на „ Споделени игри 2023 “:

Тенис на маса

Бадминтон

Алпийски тролей

Футбол

Ориентиране

Лесовъдни игри

Бягане за незрящи с компаньон

Гимнастически и фитнес уреди

Дисккечър

Подвижни игри: огромна топка и други

Работни ателиета

Щафета с жулиен колички

Таекуон-до

Пети „ Споделени игри “ на Витоша – чакаме ви тази събота, 3 юни, след 11 ч. на Игликина поляна.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР