За пета поредна година ски-център Осогово ще бъде домакин на

...
За пета поредна година ски-център Осогово ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Олимпийският зимен фестивал събира отново младите български спортни таланти в Осогово

За пета поредна година ски-център Осогово ще бъде хазаин на Олимпийския зимен юношески фестивал, който по традиция дава път на спортните гении на България. Създадената към този момент традиция, положителната организация и отличните снежни условия са причина, че плануваните за 19 и 20 февруари надпревари ще се трансфорат в самобитни държавни шампионати за най-малките ни очаквания в белите спортове. За доста от младежите това ще бъдат първи стартове през зимата в пообеднелите поради пандемията спортни календари на федерациите.
В курорта, приел преди 8 години стартове за Европейската купа по сноуборд, в петък и в събота ще се състоят съревнования в три спорта: алпийски ски, сноуборд и ски-бягане. В тях се чака да вземат участие близо 250 бъдещи звезди. Организатори на зимният фестивал, който се организира към този момент девета поредна година под мотото „ Да открием олимпийските очаквания на България “ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „ Спорт в свободното време “. И двете организации имат за собствен приоритет развиването на спорта измежду младите и насърчаването на гениите в ранна възраст.
От основаването си до момента тези надпревари са били първо съществено тестване за доста български спортни очаквания, по-късно утвърдили се в националните тимове, взели участие в юношески олимпийски игри и европейски спортни конгреси, а част от тях в този момент се приготвят за зимните олимпийски игри през идната година в Пекин. Целта на фестивала е да способства за популяризирането на главните идеали, правила и полезности на олимпизма и разпространението им измежду младото потомство, както и да даде опция за изява на младите спортни гении.
В четвъртък, 18 февруари, е ден за идване на участниците, вечерта са планувани техническите конференции. Състезанията ще бъдат в три възрастови групи за деца и младежи от 11 до 16-годишна възраст.
В петък, 19 февруари, първи по пистите ще се спуснат гениите в алпийските ски, те ще се състезават на великански слалом по пистата „ Людмил Янков “. С най-вече поръчки са алпийците на Семеен кодекс Чамкория – 29, с доста представители са също клубовете Банско, Витоша ски, Рилец и други
Същия ден тържественото разкриване е планувано за 13.30 ч. след което незабавно стартират конкуренциите в сноуборда. Спусканията ще бъдат под вещото наблюдаване на Виктор Жеков, фамозен треньор и татко на българската звезда в бордъркроса Саня Жекова. Най-впечатляваща е поръчката за присъединяване от Бороборд с 25 състезатели, Амер спорт са с 14, Мотен с 13, Блейд с 11, Спорт Екстрийм с 10 и други
В събота сутринта ще се състезават ски-бегачите, които са най-многобройни измежду участниците. Клуб Сапарева баня изпраща 27 състезатели, Тритон Екстрийм 22, Рилски скиор 20, дебютантите от Александър логистик също са с 20 участника. Също в събота в 13 ч. ще бъде формалното закриване и награждаване на призьорите.
Ниските температури и новите значителни превалявания през последната седмица разрешиха на домакините от курорта Осогово да приготвят отлични условия за участници и посетители. Многото сняг и обновеният в последните години ски-център са в цялостна подготвеност да посрещнат стартовете на младите ни очаквания в белите спортове. Гигантският слалом ще се състои на огромната писта, а сноубордът и ски-бягането във Фънпарка.
Метео прогнозите също са удобни, защото до края на тази седмица синоптиците дават обещание слънчеви, тихи и студени дни, а сняг на Осогово има в обилие. За участниците са планувани доста награди и призове.
Със надпреварите на Осогово Българският олимпийски комитет съблюдава традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. След първите три издания в местността Картала над Благоевград, по-късно форумът бе в Банско, а след това се реалокира над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи мощен напредък в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, проведени през февруари 2013 година, за които домакините получиха отлични оценки и доста суперлативи от ФИС.
Ето и предварителната стратегия на Олимпийски юношески зимен фестивал Осогово 2021:
Петък, 19 февруари:
9.30 ч. Ски-алпийски дисциплини
 Влагат 3 млн. лв. за ремонт на Спортен комплекс „ Осогово “ в Кюстендил   Влагат 3 млн. лв. за ремонт на Спортен комплекс „ Осогово “ в Кюстендил  
3 000 000 лв. с Данък добавена стойност е прогнозната стойност на социална поръчка за главен ремонт на Спортния комплекс „ Осогово “ в К...
13.30 ч. Откриване на Фестивала и награждаване на алпийците
14.00 ч. Сноуборд
Събота, 20 февруари:
9.30 ч. Ски-бягане
13.00 ч. Награждаване на призьорите и закриване на Фестивала
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР