За пета поредна година ще се проведе скоростно изкачване на

...
За пета поредна година ще се проведе скоростно изкачване на
Коментари Харесай

За пета година ще се проведе скоростно изкачване на Копитото в памет на Боян Петров

За пета поредна година ще се организира скоростно нанагорнище на Копитото на 14 октомври. Тази година прекосяването по " Пътеката на Боян Петров " е отдадено на вр. Манаслу (8163 метра).

Това е събитие със спортен темперамент. Заставайки на старта в Княжево всеки потегля на 3 километра съревнование със себе си. Всеки започва, когато изиска, в интервала от 9 ч. до 12 часа. Времето ще се регистрира от спортния чип, оповестява NOVA.

Всеки, който се е записал и е получил номер, би трябвало да премине през Стартовата арка, с цел да може електронната система да засече чиповете, които са залепени на гърба на стартовия му номер. Финалът е в подножието на Копитото. Регистрацията е безвъзмездна, само че всеки може да поддържа събитието и неговите дела. Ще има и кутията за дарения на старта.

В 13 часа под Кулата на Копитото ще има награждаване на призьорите при дамите и мъжете, както и на всички деца на възраст до 13 години. Чрез лотария ще се раздадат награди за всички участници. 

Боян Петров е български зоолог, еколог, спелеолог и планинар, работил в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките в София. Заедно с Атанас Скатов е българинът с най-вече изкачени осемхилядници - 10, като това реализира без потребление на О2 и без шерпи. Има най-вече първи български изкачвания на осемхилядници, общо 4 (Гашербрум I, Кангчендзьонга, К2 и Манаслу). Изчезва при започване на май 2018 година при опит да изкачи връх Шиша Пангма.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР