За периода януари 2020 - декември 2023 г. молбите, подадени

...
За периода януари 2020 - декември 2023 г. молбите, подадени
Коментари Харесай

Над 7000 молби за гражданство подадени от турци с родител-българин

За интервала януари 2020 - декември 2023 година молбите, подадени за приемане на българско поданство от жители на Република Турция, са 7 188. Това заяви по време на постоянния парламентарен надзор министърът на правораздаването Атанас Славов. Той отговори на въпрос от народния представител на „ Възраждане " Петър Петров за жителите, придобили българско поданство от Република Турция за интервала 2020 -2023 година

През 2020 година са почетени 1349 молби, през 2021 година - 626, през 2022 година – 965, през 2023 година – 1 466. По-голяма част от подадените молби за българско поданство са на съображение родител български жител, обясни министър Славов.

Министърът изясни, че броят на формираните преписки на съображение член 15 от Закона за българското поданство за 2020 година са 657. Той означи, че за 2021 година те са нарастнали на 1595, от които огромната част са на съображение, че родителите са български жители, 36 са на съображение български генезис. През 2022 година има 3017 преписки, формирани на съображение родител български жител и 14 - на съображение български генезис. За 2023 година 6179 са на съображение родител български жител и 52 броя - на съображение български генезис, заяви министър Славов.

През 2021 година общият брой преписки, прегледани от Съвета по поданство, е 10 889, а през 2023 е 26 120. Виждаме два пъти и половина нарастване на прегледаните молби на Съвета по поданството, на процедура при запазването на същия административен потенциал, означи Славов.

По отношение на процедурата Славов посочи, че тя минава през Съвета по поданството и в действителност единствено се управлява от Министерството на правораздаването, само че министърът на правораздаването няма пълномощия във връзка с това кой да бъде препоръчан за придобиване на поданство и кой да бъде отритнат.

Съветът по поданството е институцията, която е формирана от разнообразни органи, ръководи се от заместник-министър на правораздаването и има членове по един представител на Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие, МТСП, Министерство на здравеопазването, Министерството на нововъведенията и растежа, ДАНС, ИА „ Българите в чужбина " и Държавната организация за бежанците, добави Славов и посочи, че по всяка кореспонденция за придобиване на поданство се показват мнения от Министерство на вътрешните работи и от ДАНС. Само когато имаме позитивно мнение от ДАНС и Министерство на вътрешните работи процедурата за придобиване на българско поданство продължава нататък. Лица, за които е открито, че съставляват опасност или имат някакви престъпна интензивност, няма по какъв начин да бъдат позволени до придобиване на българско поданство, уточни той.
 
Министърът разяснява, че когато има документи с погрешно наличие, всякога те са изпращани към Института по криминалистика на Министерство на вътрешните работи. Този развой с изпращането и даването на мнения лишава много време, което е причина за закъснение на преписките, разяснява министър Славов, написа Българска телеграфна агенция.

През 2023 година по 3 738 преписки е постъпило подозрение по отношение на истинността на документите и са били ориентирани към Института по криминалистика на Министерство на вътрешните работи, добави Славов.Той уточни, че на база на направените експертизи са подадени сигнали до основния прокурор и Софийската градска прокуратура, в които се дава информация за 102 лица, за които е открито, че част от показаните документи са неистинен, заяви Славов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР