За Пеньо Мангъров се носят слухове и легенди, част от

...
За Пеньо Мангъров се носят слухове и легенди, част от
Коментари Харесай

Скандалният Пеньо Мангъров проговори

За Пеньо Мангъров се носят клюки и митове, част от които мъчно към този момент могат да бъдат оборени. За някои той е безсъвестен палач, за други – безочливо жиголо, а за приятелите си от детинство - положително момче. Последното, което се появи в пресата, е, че като ВИП жител в Софийския централен затвор се бил впуснал в политиката и сбира партия дружно с Петното. Репортер на “ШОУ ”, по наши си “оперативни ” способи, съумя да научи от самия него детайлности към житието-битието му. По този метод разбрахме, че Мангъров няма никакъв интерес към политиката – настоящата му цел е да осъди страната на 7 млн. евро поради непозволено излежаните в пандиза години за лепнатите му „ чешки убийства ”. След оповестяването на неговата непорочност заради липса на доказателства сигурно Сашо Чешкия, както още се назовава Мангъров, ще бъде следващият, осъдил страната в Страсбург. В момента, по думите му, се правели опити това да се потули с ареста му за безчинство по тъжбите за побой на няколко дами против него. Факт е обаче, че към този момент и в магистратските среди настойчиво се приказва, че е била позволена “грешка” по пътя сред Министерство на вътрешните работи и съда и че Мангъров е лежал почтен за убийствата. Самият той твърди, че са го нарочили за убиец още по времето, когато намират в багажника му натрупа на Георги Христов-Жоро Къртика от Бургас. “Оттам нататък станах “оперативно интересен”, споделя Мангъров и изяснява това като напор на нашите ченгета да блеснат “европейски” пред чехите, като преждевременно са им услужили с псевдоразкрития и открит “убиец” на... негов тил. “Аз съм най-онеправданият жител в тая страна!”, твърди Мангъров и акцентира, че думата “затворник” принизявала интелигентността му, която – неоспорим факт - е в действителност на забележително ниво. Пеньо знае 7 езика, живял е в 15 страни и е обиколил съвсем целия свят. Едва 19-годишен, в Чехия работел за съветски милионер, който имал потребност от човек като него – Мангъров бил член на елитна съветска формация, която дирижира пазара на парцели, казината и други печеливши бизнес ниши. “Аз правех закони, с цел да може да си прокарва концепциите този човек. Без мен той нямаше да успее!”, споделя самочувствено Пеньо и съгласно осведомени от ъндърграунда това не били голи изречения.

В първата фаза от живота си Мангъров е фигура в света на богатите. Той и в този момент се изживява в тази роля, въпреки пандизът да е поставил водораздел сред тази серия от битието му и сегашното.

Запитан за какво все от него се оплакват дамите, откъдето пристигнаха част от бедите му и последният му арест, Мангъров отхвърля да е хулиган и има свое пояснение по всеки един обособен “любовен” случай. Той не демонстрира никаква завист към последната тъжителка, поради която го арестуваха. Тя, по думите му, съжалявала, че се била “поддала на операциите на ченгетата”, и Пеньо се надявал тя да отдръпна жалбата си, в случай че преодолеела... страха си от тях, не от него. Така всичко можело да завърши със съглашение. От наши източници пък разбрахме, че не ставало въпрос единствено за превъзмогване на боязън, само че на първо място за... позор. “Дамата да се тормози за персоналния си имидж, в случай че се разбере истината. Причината е извратеняшка”, загатва човек от следствието. Зад думите му стои версията, че

Пеньо май си е лягал по едно и също време с майка и щерка, което породило ревнивост у родителката

Първоначално тя сама му предложила пари, с цел да откупи по този метод мълчанието му и да продължи потайно да се употребява от мъжките му милувки в отсъствието на дъщерята, само че след това взела да го усуква, ядосала го и, с цел да избегне той да я изпревари с разкрития, побързала да го упрекна в изнудвачество. Самият Пеньо Мангъров отхвърля да приказва по тематиката и да навлиза в детайлности от “пейзажа”.

Запитан дали е нападателен по природа, изяснява, че като професионален боксьор знаел до каква степен му е разрешено да прояви мощ и в никакъв случай не бил удрял жена по различен метод, с изключение на с няколко шамара „ за вразумение”. Споделя още, че една от тъжителките сама си признала, че го “дели” с различен, при който е била надали не “допреди малко”. Това самопризнание му се видяло прекомерно “шантонерско” и тя си изяла багра. Мразел да му кръшкат и, падал ли си по някоя кокона, играели плесници, само че в случай че не я харесвал задоволително, я напускал без капка страдание. По принцип смята, че дамите, които не харесва, го употребяват в леглото,

а всяко нещо си имало цена

В това отношение демонстрира темперамент и личен “стил”. Признава, че в никакъв случай не се е влюбвал и че браковете му са били покупко-продажби. С втората си жена се развежда сега. Към първата си брачна половинка и адвокатка - Соня Алексиева, се отнася с лек подбив - споделя, че тя е толкоз “адвокат”, колкото той – “космонавт”. Апропо, на юридическите знания на Мангъров се дивят в правосъдната зала даже магистрати. Той проявявал респектираща правна подготвеност и съгласно някои се случвало напряко да промени посоката на делото с познанията си по законотворчество. Признава един-единствен български юрист - своя - Илиян Василев. Очевидно юристът би трябвало да е в действителност добър, тъй като разговорът с Мангъров по който и да било въпрос е сложен – той има лично виждане, обича да се постанова и да господства над събеседника си. Мисловната му офанзива е непрекъснато “нащрек” и в деяние. И защото неотдавна бе коментиран въпросът с дългата приложимост на ривотрил, който съгласно публикация в една медия допринасял за неговата настъпателност, попитахме самия него за мнението му по въпроса. Мангъров изяснява, че употребявал ривотрила по лекарско наставление, откакто при един от арестите служители на реда го спукали от пердах и му увредили единия бъбрек. Той и до през днешния ден отказвал да се оперира и търпял пъклен болки по време на рецесия. Сашо Чешкия има рисков сексапил, усет и умелост да вкара в пакост дами от необятен диапазон на обществената подчиненост. Пример за това са някогашните му законни половинки – екссъдийката и сегашен юрист Соня Алексиева и силиконката Лили Иванова. В предишното е бил ухажор на съветски топмодел, за чиято хубост се носят митове. Отсъствието на каквато и да е обвързаност или страдание към женското съсловие го прави да наподобява леден и безсъвестен, само че съгласно психолози това било форма на самоотбрана.

“Мангъров е трансформирал дамите в метод на приложимост

защото свръхвисокото му его не позволява да бъде употребен”, споделят те. В диалога си с нас самият той се изпусна, че съжалява, че пандизът му е попречил да има обикновено семейство и деца. Запитан какво най-ценно му е лишил пандизът с изключение на свободата ни дава отговор по следния метод: “Умряха мои близки хора - вуйна ми, която ме е отгледала, другари, майка ми е неработоспособен... Не можах да основа деца. Късно е да наваксам пропуснатото!...”. На забележката ни, че в случай че завоюва делата против Чехия и България в Страсбург, ще има милиони и животът му още веднъж може да стане розов, метафизичен отвръща, че парите не могат да оправдават нищо от пропуснатото, т.е. по-скоро гледа на тези пари като на тип отмъщение, в сравнение с средство за благополучие.

Приятелите му настояват, че въпреки да наподобява пресметлив, за Мангъров материалното нямало висока стойност. “Може да профука всичко за момент. Колкото и да има! Забавлява се, като харчи”, настояват те. Очевидно Мангъров се отнася иронично и към парите – като към всичко останало в живота. Обича да играе ва банк, само че крие “картите” си. Във всевъзможен случай е комплициран облик, който не трябва да бъде подценяван. “Категорично обаче профилът му не е на палач - този човек има друго незаконно “амплоа”!”, твърди правосъден психолог.

Една от най-големите ни изненади по време на контакта с Мангъров бе отношението към майка му. На въпроса ни познава ли биологичната си родителка ни дава отговор без планиране: „ Майката е единствено една – тази, която те е отгледала! Друга майка няма!”.

На въпроса ни от кое място потегля престъпният му псевдоним Сашо Чешкия, дава отговор, че му го лепнали публицистите и че ненавижда да го пишат по този метод. Да, по кръщелно, преди да го осиновят, бил Александър, Сашо. Покрай чеченците, измежду които се движел и на които викали “чехи”, взели да му викат Сашо Чех, а като се разшумяла историята с убийствата в Чехия, из пресата взели да го пишат Сашо Чешкия. Сред ъндърграунда обаче се знае за различен Сашо Чеха, който по думите му бил “пенсионер” и “смешник”.

Мангъров демонстрира

наяве пренебрежение

към всеки опит да бъде съпоставен с различен от представителите на ъндърграунда. Счита себе си за неповторима личност и затова приема с неспокойствие забележката на нашия кореспондент, че за нас е воин “като всеки друг”. Държи да го “спечелим”, с цел да бъде прям с нас, и че не той, а ние имаме интерес да пишем за него. Суетата и егото му са метод на държание. Недоверчив е и безпардонно отрязва всеки въпрос, който диагностицира като “посегателство” върху личността си.

Пеньо Мангъров:
Лежал съм почтен! Ще осъждам България и Чехия за над 7 млн. евро!

„ Никой на никое място не написа, че преди към 2 месеца прекратиха досъдебното произвеждане по двете убийства в Чехия, поради които лежах 12 години! Поради липса на доказателства. Мен обаче не ме устройва тази дефиниция. Правя искане за преустановяване заради липса на извършителство! Очаквам решението на Апелативна прокуратура. Аз съм най-онеправданият български жител, лежал в пандиза за неизвършено закононарушение! Няма различен като мен да е лежал толкоз при липса на доказателства за извършителство! Това дело пристигна от Чехия 48 тома, в този момент е някъде към 60 тома, в които няма нито едно доказателство против мен! Защо ли?! - Защото нямам присъединяване в убийствата. Няма извършителство. Но лежах в пандиза. И, с цел да се оправдаят, ми лепяха какво ли не, в това число и неуместно обезчестяване!... Бях подложен на тормоз от админите на пандиза. Съсипаха ми здравето да лежа по изолатори! Непрекъснато, от самото начало, натрапваха в обществото мой неприятен имидж, с цел да отблъскват хората от мен. В момента, в който схванаха, че имам и компромати против държавното управление, почнаха да ме атакуват напълно на ниска цена. В момента са готови всички документи, с които ще осъждам България и Чехия за сума над 7 млн. евро - за неимуществени вреди, пропуснати изгоди, за това, че починаха мои близки поради лежането ми в пандиза и т.н…

От няколко дни съм в бракоразвод с втората си жена. Относно дамите ме питаш… Как ме виждаш мен като изнасилвач?! Кога иска ми се наложи на мен, съгласно теб, да изнасилвам някоя, в случай че те ми се натискат?!

Относно “изнудването”: Как си представяш ти моя държанка, която кара мой джип за 50 000 - 80 000 лв., в същия миг аз да я рекетирам за 1000 лв.?! Това са смешни неща! Някой я кара тая жена да приказва нелепости: „ Върни му колата - й споделят, - с цел да можем да го обвиним в изнудване”, и я пращат при мен с белязани мангизи... Пример ти давам, не встъпвам в конкретика. В дъното на един от случаите имаше съответна причина да ме нарочат – напсувах един БОП-аджия, гадже на приятелката на въпросната “изнудвана”. Отделно от това аз постоянно им бях лесна жертва като “оперативно интересен” поради обвиняванията в ликвидиране. И по този начин, елементарно си ме “нареждаха”! С постановки трупаха точки на мой тил. Ако аз съм решил да върша такова нещо, няма да се посрамвам за хиляда лв. – мога да изнудвам за милиони! Възмущавам се от дами, които употребяват к…венски номера. Няма да приказвам повече, единствено ще ти кажа, че тъкмо подобен беше казусът със задържането ми”.

ДОСИЕ:
* До 18-годишната си възраст Пеньо Мангъров тренира бокс в спортното учебно заведение в Пловдив. Навършвайки пълноправие, не влиза в казармата, а отпътува за чужбина. За къси интервали от време обитава в Русия, Австрия и Германия, след което се открива в Чехия – в Карлови Вари. Именно тогава работи за съветски милионер с непрекъснато местопребиваване в Ню Йорк. Въпреки че е единствено на 19, руснакът му се доверява и му изпраща големи суми, с които Пеньо да закупува недвижими парцели. Мангъров за малко време “напазарува” хотели,
казина и заведения за хранене, които се реновират за посрещането на американски посетители. Самият той води разточителен живот, има държанка съветски топмодел.

* В края на 95-а обаче едно събитие поставя завършек на хубавото време. При всеобщ пердах и пукотевица е убит наркотрафикантът Георги Христов - Жоро Къртика от Бургас. Ранен е и другар на Мангъров - Михаил Манолов. Трупът на Христов е претрупан в БМН, а в колата пътуват Мангъров, Манолов и други двама българи. След като чешката полиция открива натрупа на Къртика, Пеньо е арестуван и му е повдигнато обвиняване за ликвидиране. В края на 1998 година Върховният съд на Чехия се произнася с оправдателна присъда, само че всичко остава в досието му.

* Мангъров твърди, че е набелязан и по този метод става лесна изкупителна жертва, когато намират убити чешките жители Ладислав Цимерман и Иржи Витек. Двете убийства са осъществени през 1998 и 1999 година в Прага. Пеньо твърди, че по това време въобще не се е намирал на чешка територия, само че му лепват обвиняванията. Докато лежи в пандиза, името му е в допълнение преекспонирано със скандалния му брак със съдийката Соня Алексиева и новината, че имал алъш-вериш и с дъщерята на Ицо Папата – Таня Върбанова.

* Докато се отърве от едно обвиняване, го сполита друго. По някогашната му Алексиева стреля чеченецът Саид и още веднъж в пресата стартират мнения с името му. Остава неразбираемо открити ли са доказателства, че е килърът в Прага, или не. Истината е, че доказателства не се появяват цели 10 и повече години, та и до ден-днешен. Първоначално съдът призна Мангъров за отговорен за убийството на Цимерман и за почтен по обвиняването за убийството на Витек. След обжалване на присъдата за Цимерман магистратите върнаха делото на прокуратурата за доразследване поради процесуални нарушавания, само че не пуснаха Мангъров под гаранция, както изиска тогава юристът му. Съдиите продължиха да приказват обществено, че имало “достатъчно доказателства”, че той бил съпричастен и по двете обвинявания. В момента е оневинен на една от инстанциите и за второто ликвидиране, само че продължава да е задържан. “Както и да го усукват, Пеньо Мангъров явно ще бъде следващият задържан, който ще осъди страната през интернационалния съд!”, чуваме от мастити адвокати, които са наясно с “правосъдния проблем” на скандалния екшън-герой.

Еми МАРИЯНСКА


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР