За първото тримесечие на 2023 г. обажданията на Националната телефонно

...
За първото тримесечие на 2023 г. обажданията на Националната телефонно
Коментари Харесай

Над 7000 са обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД за първите три месеца на годината

За първото тримесечие на 2023 година позвъняванията на Националната телефонно линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето са 7068. Проведените съвещания са 2249. Подадените сигнали за принуждение над дете от 1 януари до 31 март тази година са 182. И през първите месеци на 2023 се резервира наклонността децата да търсят консултантите на Линията на ДАЗД най-много поради проблеми в общуването и взаимоотношенията, както с връстниците си, по този начин и с възрастните, оповестиха от Агенцията.

В едно от позвъняванията момиче споделя, че се усеща самотна. По думите й след физическа кавга сред нея и други девойки, приятелите й са намалели. Търси съвет по какъв начин да завоюва уважението на връстниците си и да върне доверието си към тях. В процеса на диалога консултантите снижават безпокойствието на детето. Насочват тематиката към потребността да уважаваш другите, тяхното мнение и да се търси разрешаване на проблемите без спорове, само че отстоявайки и своята позиция. В края на диалога детето споделя, че се усеща по-добре и ще потърси връзка с приятелите си, а в случай че има потребност да показа, още веднъж ще се обади на консултантите.

В различен случай момче търси поддръжка по какъв начин да заяви на родителите си, че е взело участие в сборичкване. Детето е посъветвано постоянно да споделя всичко с родителите си, с цел да получи поддръжка и да бъде предпазено.

Подкрепа от консултантите на Националната телефонна линия за 116 111 на ДАЗД търси и момиче, което споделя, че в последно време се усеща изолирана и неразбрана от приятелите си и съучениците си. По време на диалога излиза наяве, че тя се тревожи за бъдещето си, за бъдещите отговорности, дали ще успее да се оправи с живота и да се осъществя сполучливо в професионален и персонален проект. Тези страхове били надалеч от нейните връстници и тя се усеща още по-потисната от това.

„ Една огромна част от детските позвънявания на Линията демонстрират нуждата на децата да споделят, да бъдат изслушани. Именно по тази причина е толкоз значимо още повече деца да знаят за телефон 116 111. Първият съвет към тях е постоянно да потърсят за диалог родителите и околните си, само че в случай че се тормозят или се нуждаят на момента да поговорят с възрастен, то консултантите са отсреща “, сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Всяко дете, което търси поддръжка и желае да бъде изслушано, може да се обади непрекъснато на Националната телефонната линия 116 111 на Държавната организация за протекция на детето. Всеки, който е угрижен за дете или е очевидец, че то е в риск, може да се свърже с Линията. НТЛД 116 111 на ДАЗД е най-бързата опция за подаване на сигнал за дете в риск, защото има построена връзка с Националната система 112, отделите за „ Закрила на детето “ в цялата страна, районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, РУО към МОН и други

От 2021 година, Държавната организация за протекция на детето е формален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI)./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР