За първото полугодие скокът на преките чуждестранни инвестиции у нас

...
За първото полугодие скокът на преките чуждестранни инвестиции у нас
Коментари Харесай

По данни на БНБ: Скокът на чуждестранните инвестиции у нас е над 96%

За първото полугодие скокът на директните задгранични вложения у нас по отношение на същия интервал на предходната година е повече от 96 %, сподели през днешния ден в Шумен и.д. изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ) Христо Етрополски. Той посочи, че това сочат данните на Българска народна банка. Размерът на вложените средства за това полугодие надвишава 1,7 милиарда евро. Етрополски разяснява, че към момента е рано да се каже в кои браншове са главно вложенията, само че по предварителни данни те са в областта на машиностроенето, превоз и логистика, трансфер на високи технологии, индустриалните действия.

Екипът на организацията подхваща политика на проактивност, сподели още Етрополски. По думите му една от дилемите е да се брандира страната ни като сполучливо място за вложения, изключително като се има поради, че интернационалната среда за привличане на инвеститори е извънредно конкурентна.

Агенцията предлага и насърчителни ограничения в интерес на бизнеса. По думите на Етрополски те са както финансови, по този начин и логистични. Идеята е хората от екипа на БАИ да усъвършенстват връзките на бизнесмените с органите на държавната и локалната власт и да оказват помощ за по-бързо административно обслужване. В рамките на финансовите ограничения Етрополски уточни опция за отчасти покриване на образованието на новоназначен личен състав, както и помощ за създаване на техническа инфраструктура, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Шумен през днешния ден шефът на БАИ се включи първо в дискусионна среща с бизнеса, отдадена на опциите за финансиране от министерството на нововъведенията и растежа, чийто хазаин бе " Алкомет " АД, а по-късно и във форума " Възможности за пазара на труда в Североизточна България ", в който участваха министър председателят акад. Николай Денков и министрите на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и на нововъведенията и растежа Милена Стойчева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР