За първите шест месеца на тази година са регистрирани 406

...
За първите шест месеца на тази година са регистрирани 406
Коментари Харесай

За половин година над 2.8 млн. лв. са отишли към телефонни измамници

За първите шест месеца на тази година са регистрирани 406 телефонни измами. За съпоставяне, за същия интервал през 2016 година броят на тези закононарушения е бил 380, т.е. има нарастване от 7%. Това разгласи вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарния надзор през днешния ден.

" Разкрити са 61 закононарушения, или 15.2% от записаните за интервала, по отношение на 27 за предходната година. Налице е нарастване при разкриваемостта с малко над 7-8% ", изясни той, представен от " Фокус ", и добави, че са открити 47 причинители на такива закононарушения по отношение на 19 за същия интервал на предходната година.

" Министерство на вътрешните работи не води публична статистика за инкриминираните суми, само че по приблизителни данни породените имуществени вреди през 2017 година надвишават 2.8 млн. лв. ", уточни Радев. По думите му единичните суми, с които са ощетени жителите, варират от няколко стотин до няколко десетки хиляди лв..

" Измамата е на второ място по разпространяване след кражбата. През последните години особена новост получиха телефонните измами ", разяснява още вътрешният министър. " Тези закононарушения съставляват към 30% от записаните измами. Това са закононарушения с висока финансова и морална за жертвите, които са най-вече възрастни хора ", уточни той.

" Основната наклонност е миграция на контингента на територията на Румъния ", изясни министърът и добави, че има данни за осъществявани измами с български сим карти и на територията на Сърбия. " Налична е информация за придвижване на хора от престъпния контингент по линия на Българското Черноморие, откъдето правят незаконна активност, възползвайки се от натовареността на курортите с туристи ", разяснява Радев.

" До средата на юли 2017 година взаимно с 10 регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи са извършени 13 полицейски интервенции за противопоставяне на телефонните измами ", сподели още той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР