За първите девет месеца на годината у нас са били

...
За първите девет месеца на годината у нас са били
Коментари Харесай

Скок на продажбите на хибридни автомобили у нас

За първите девет месеца на годината у нас са били продадени общо 818 леки автомобила с алтернативно/хибридно задвижване при 326 броя за същия интервал на предходната година, сочат данни от Асоциацията на автомобилните производители (АСЕА) за продажбата на коли с различно задвижване в Европейски Съюз от началото на годината. Нито един от колите обаче, закупени у нас за деветмесечието, не е бил електрически, сочат данни на асоциацията.

За третото тримесечие на 2017 година у нас са били продадени 217 различни автомобила при 149 броя за третото тримесечие на 2016, като търсенето се е нараснало с близо 50 на 100, регистрират от асоциацията. Данните включват леки коли, които се движат с електричество или друго различно гориво, друго от бензина, дизела или газта.

От Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) упорстват страната да вкара дотация от 5000 евро за електрически автомобил и 2500 евро за хибриден модел. Друго искане на ААП е за колите на ток да не се заплаща Данък добавена стойност, което ще понижи цената им с 20 %, като сега електрическите автомобили у нас са с към 70 на 100 по-скъпи от модел със същите размери и съоръжение, само че с обичаен мотор.

За съпоставяне - в Румъния от тази година купувачите на електрически автомобил могат да разчитат на държавна помощ от 10 000 евро, а тези, предпочели хибрид, получават 4400 евро. Вероятно затова в северната ни съседка за третото тримесечие са били закупени 74 електрическия автомобил при едвам 7 броя за същия интервал на м.г., сочат данните на АСЕА.

У нас по последни данни се движат към 500 напълно електрически автомобила и над 1500 хибрида. В момента на българския пазар електрическите автомобили се оферират на цени от 60 000 до 80 000 лева Едно от дребните " улеснения ", които притежателите на хибридни или електрически коли употребяват у нас е, че електрическите автомобили са напълно и безсрочно освободени от общинския налог за транспортни средства. За хибридите екстрата важи 5 години. Паркирането им в градовете би трябвало да е гратис, а винетките - по-евтини.

Растеж от над 50 на 100 бележат продажбите на хибриди в ES

За третото тримесечие на тази година в Европейски Съюз са продадени общо 211 635 автомобила с различно задвижване (електричество или хибрид) при към 140 хиляди продадени броя за същия интервал на предходната година. За първите 9 месеца на годината в Европейски Съюз са продадени общо над 630 хиляди автомобила с различно задвижване при 443 хиляди за същия интервал на предходната година.

Регистрациите на сходни коли съвсем са се удвоили в Испания и Германия, като са нарастнали надлежно с 90 на 100 и 83 на 100 спрямо преди една година, следвани от Обединеното кралство и Франция - плюс 48 %, Франция и Италия - плюс 33%.

Само един от 60 автомобила, продадени през третото тримесечие на 2017 година в Европейски Съюз, е бил електрически, до момента в който всички различни комбинирани технологии - хибридни, горивни кафези, метан и транспортни средства на природен газ - съставлява един от 16 нови леки пътнически автомобила, регистрирани в Европейски Съюз, регистрират данните на асоциацията, представени от Българска телеграфна агенция.

Според данни на специалисти в сектора близо 10 милиарда евро следва да бъдат вложени в европейски мрежи за зареждане на коли, които употребяват различно на бензина и дизела гориво. Предложението е част от следващия проект на Европейската комисия да насърчи потреблението на " зелени " транспортни средства.

Идеята на Европейска комисия е по този начин да се излезе от " омагьосания кръг ", в който се върти браншът в този момент. Освен че са много по-скъпи от елементарните, колите на различни горива не се купуват и поради неналичието на инфраструктура. Тя пък не се развива, тъй като този тип транспортни средства не се продават, разясняват специалистите.

Целта за целия Европейски съюз е до 2020 година да има мрежа от най-малко 800 000 зарядни станции за коли на ток. В момента в страните-членки съществуват към 12 000 такива устройства. Най-напред с построяването на станции за зареждане на електрически автомобили в Европа са Германия, Франция, Холандия, Испания, Австрия и Англия. Тези страни имат лични цели за развиване на мрежата и подтикват посредством държавни средства разпространяването на колите на ток.

Във Франция да вземем за пример има скица за подкрепяне на потреблението на транспортни средства на ток - там всеки покупател на електрически автомобил получава бонус до 7000 евро от страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР