За първи път в София събираме над 500 души от

...
За първи път в София събираме над 500 души от
Коментари Харесай

Борисов: Балканите могат да станат регион на стартъп хъбове в ИТ сектора

За първи път в София събираме над 500 души от стартъп компании. Това е едно от най-важните събития в ИТ бранша. Във всяка една от страните в района има младежи, които са бъдещето на цифровата стопанска система. Това съобщи еврокомисарят по цифровата икономка Мария Габриел на четвъртото издание на срещата Startup Europe Summit в София, съобщи БГНЕС.

" Пред света ние от Източна Европа излъчваме мощно обръщение, че започващите предприятия са в основата на напредъка и на своето време. Ако през XIX век са железниците, XX век - радиото и телевизия, то XXI век е на стартъп новаторските компании. В тяхното ДНК е смелостта ", акцентира Габриел.

Тя открои още, че до края на тази година или най-късно идната година би трябвало да завърши процесът по довеждане докрай на единния европейския дигитален пазар.

Еврокомисарят означи, че са налични вложения за финансиране на започващи предприятия. В края на 2018г. започващите компании ще получат нова покана за 8 млн. евро в поддръжка на развиването на иновационни хъбове.

По думите на премиера Бойко Борисов Балканите години наред са били първенци по подправяне на банкови карти. " Това, което предлагаме, е да впрегнем тези умения в градивни цели. По света има хора, които с по-малки цели и умения, направиха сполучливи компании и милиарди доходи. Затова, предлагам Балканите с общи старания на всички страни да стане район на стартъп хъбове в ИТ бранша ", моли министър председателят пред участниците.



Според кмета на София Йорданка Фандъкова над 400 000 души работят в ИТ бранша в града.

" Тази промишленост образува 5.7% от стопанската система на града. Благодарение на младите бизнесмени градът се подрежда в Топ 10 на източноевропейските райони на бъдещето ", съобщи Фандъкова.

По думите ѝ новаторските хора са капиталът на града.

Като положителни новаторски хрумвания, създадени от започващи компании, Фандъкова уточни стартиране на план за 120 контейнера с сензори, ново гратис приложение за паркиране, както и закупуване на билет за метрото през смарт телефон.

Гости на форума бяха министър председателят на Македония Зоран Заев, министър председателят на Сърбия Ана Бърнабич, министър председателят на Черна гора Душко Маркович и други

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР