За първи път в историята си Националната галерия представя изложба

...
За първи път в историята си Националната галерия представя изложба
Коментари Харесай

120 години от рождението на художника Марио Жеков

За първи път в историята си Националната изложба показва галерия на един от огромните български майстори на морския пейзаж - Марио Жеков. Изложбата е отдадена на 120-годишнината от неговото рождение и е готова от Художествената изложба в родния град на художника - Стара Загора. 20 платна на Марио Жеков от фондовете на 9 български музея и частни сбирки са подредени в шест зали на някогашния Княжески замък.

Стара Загора

Това е една история за гений, воля, давност и завръщане.
Бистра Рангелова, зам. шеф на Националната изложба: В нашата история има художници, за които ние сякаш знаем, само че знаем незадълбочено и не до дъно. Такъв художник е и Марио Жеков.
Целият жанр на Марио Жеков е обвързван с имената на художници. Той знае, че желае да рисува още от детството си, споделя Марин Добрев от Стара Загора - уредникът на изложбата, която си слага за цел да върне блясъка и вниманието към личността на един огромен актьор.

Първата Световна война ще промени ориста на Марио Жеков, той попада в плен и един френски офицер поучава 20-годишното момче да отиде да учи живопис в Париж. Момчето осъществя тази фантазия мъчно, през Цариград, където рисува, с цел да завоюва пари за Франция.
Марин Добрев, шеф на Художествена изложба - Стара Загора: Буквално мога да кажа, че половината от тези творби съвсем не са показвани, а една трета - в никакъв случай. Ако желаеме да намерим ключа към Марио Жеков, то има две условия - едното е слънце, доста мощно слънце, и вода, и шир.
Изложбата е изобретение за ценителите и удостоверение, че историята на българското изкуство е длъжница на Марио Жеков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР