За първи път в историята продължителността на фестивала се разширява

...
За първи път в историята продължителността на фестивала се разширява
Коментари Харесай

В София се провежда седмото издание на Sofia Pride Arts

За първи път в историята продължителността на фестивала се уголемява четирикратно и в границите на месец ще предложи на софиянци и гостите на града. Над 20 събития с присъединяване на 30 интернационалните създатели допълнително от 13 местоположения.
В София се организира седмото издание на Sofia Pride Arts – една от основните начинания в културната стратегия на най-значимото ЛГБТИ+ събитие у нас – София Прайд. След 7 години и над 100 показани планове на ЛГБТИ+ актьори от целия свят, в това число и България, от тази година едно от най-разпознаваемите културни събития в столицата уголемява програмата си от една седмица на един месец и по този мотив трансформира името си от Sofia Pride Art Week на Sofia Pride Arts.
„ Това разширение се наложи от все по-големия интерес към другите форми на себеизразяване и жанрове изкуство, както и от растящите потребности на ЛГБТИ+ общността у нас, която е жадна за забавни, смислени и вдъхновяващи културни прояви “, изяснява измененията към фестивала Симеон Василев, основен куратор на програмата на Sofia Pride Arts и изпълнителен шеф на фондация GLAS, която провежда арт фестивала. Неговата тематика тази година е тясно обвързана с тази на София Прайд 2018 - “Различни хора, равни права”.
На 12 май (събота) фестивалът стартира с галерия на цифрови фотографии „ Секс и полуда “ на сръбския гей фотограф и художник Никола Джукич. Творбите на актьора описват историята на ексцентричния свят на човешката хубост и душeвност и се концентрират върхи тематики като търсенето на себе си, опознаването на Другия и проблематизирането на обичайните рeпрезентации на голото мъжко тяло.
Търсенето на любовта оттатък стандартите и етикетите ще бъде в центъра на груповата галерия Love Moves, която ще се организира от 18 до 24 май в “Генератор”. В нея ще вземат участие 10 български и задгранични актьори – Джон Макена, Гонзало Оркуин, Его Родригес, Искра Благоева, Калин Серапионов, Наталия Ленц, Пламен Петров, Радостин Седевчев, Севда Семер и Ясен Сгуровски. Официалното разкриване с вход свободен е на 18 май, петък, от 19 ч.
Дерида денс център ще се включи за първи път във фестивала с две танцови постановки на хореографа Живко Желязков – FLAPSƎ на 19 май и Zen Play на 2 юни. Със свои авторски пърформанси в Sofia Pride Arts ще вземат присъединяване и международно приетите актьори и хореографи Красен Кръстев, Християн Бакалов и Иво Димчев.
От 28 май до 9 юни в Дом на културата “Средец” ще бъде показана фотографската документална галерия Balkan Pride. Тя включва фотографии и видеа от всички балкански градове, които провеждат прайд шествия. Кадрите са предоставени от прайд организации от Балканите и за първи път наблюдават цялата история на придвижването за тъждество на ЛГБТИ+ хората от балканските страни под формата на арт план.
На 3 юни в Червената къща ще се състои премиерата на постановката победител в състезанието на Sofia Pride Arts за сценичен театър на ЛГБТИ тема. Постановката е на театрална компания “КОМА Луденс” с артистичен шеф Констанца Генова. Тя ще показа “На масата” - документален вербатим театър, представящ битката, която ЛГБТИ+ хората водят вътре в самите себе си и с която се изправят против най-голямата институция и мерило на своя живот – фамилията.
Арт фестивалът ще завърши часове преди началото на Sofia Pride 2018 на 9 юни (събота) пред Паметника на Съветската войска с уроци по танци навън, пърформанс на Християн Бакалов и музикални осъществявания на диджеите Sex Shooters (Великобритания) и тайфа барабанисти Paranue (Гърция).
Ето и другите акценти в програмата:
фотографска галерия на мил кралици от Манчестър
галерия с облици на непознати градски места на удоволствието и гей крузинга
показване на сбирка годежни халки за гей двойки
сбирка от концептуални предмети, въодушевени от клуб културата на Ню Йорк през 90-те години
ъндърграунд литературни четения
Sofia Pride Arts се провежда от Организационния комитет на Sofia Pride и Фондация “ГЛАС”. Тази година Sofia Pride Arts ще се организира в културните пространства Fabrica 126, Aether, Генератор, Derida Dance Center, Дом на културата “Средец”, НАТФИЗ, The Fridge, Sabai, студио ТЕЗГЯХ, Червената къща, Бар Есенс, Канаал, Rainbow Hub, както и на разнообразни местоположения навън.
Повечето от събитията в програмата на Sofia Pride Arts са с вход свободен.
Информация за фестивала и цялостната му стратегия можете да намерите на неговия уебсайт и Фейсбук страница.
Sofia Pride Arts (по-рано Sofia Pride Art Week), който се провежда и курира от Фондация “ГЛАС”, се случва от 2012 година насам като самодейност, която предхожда програмата на Sofia Pride през юни. Фестивалът включва серия от събития и изложения, които целят да покажат хубостта, разнообразието и достиженията на ЛГБТИ+ общността както в международен, по този начин и в местен проект.
Фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society) е неправителствена организация, учредена през 2014 година, която цели да способства за положителна смяна в живота на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора в България, осигурявайки цялостно тъждество и протекция от всички форми на дискриминация. Мисията на фондацията е за цялостно присъединяване на ЛГБТ хората във всички аспекти на живота и обществото. Фокусът на активност е върху работа с родители на ЛГБТ хора, основаване на приобщаваща работна среда и осъществяване на публични акции против хомофобските закононарушения от ненавист и в поддръжка на толерантността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР