За първи път в историята на една от най-успешните компании

...
За първи път в историята на една от най-успешните компании
Коментари Харесай

Жена поема управлението на една от най-големите алкохолни компании в света

За първи път в историята на една от най-успешните компании за алкохолни питиета в света - Diageo, жена ще заеме поста изпълнителен шеф, заяви CNN. Тя се споделя Дебра Крю и все още е сегашен действен шеф.

От 1 юли Крю публично ще стане CEO на компанията, в чието портфолио влизат производството на бира Guinness и уиски Johnnie Walker.

Дeбpa Kpю зaeмa пocтa глaвeн oпepaтивeн диpeĸтop eдвa oт oĸтoмвpи 2022 година, a в пepиoдa oт aпpил 2019 година дo юли 2020 година e члeн нa Бopдa дa диpeĸтopитe, само че бeз изпълнитeлни фyнĸции.

Πpeди тoвa, тя e paбoтилa и зa РерѕіСо, Кrаft Fооdѕ, Nеѕtlе Ѕ.А. и Маrѕ Іnс.

С смяната Diageo е седмият по величина член на показателя FTSE 100 (UKX) и с смяната ще стане най-голямата компания, записана в Обединеното кралство, ръководена от жена.

В показателя FTSE 100 (UKX) има единствено девет други компании, ръководени от дами, в това число фармацевтичната компания GlaxoSmithKline (GLAXF) и банката NatWest.

Diageo е четвъртата по величина компания за алкохолни питиета в света по пазарна стойност след AB InBev (BUD) и китайските Wuliangye Yibin и Kweichow Moutai.

Тя е пета по величина, в случай че се включи френската група за първокласни артикули LVMH (LVMHF), която продава шампанско Moët и коняк Hennessy.

Крю ще заеме поста на сегашния изпълнителен шеф Айвън Менезис, който се отдръпва след доста сполучлив мандат в Diageo, откакто цената на акциите на компанията съвсем се удвои.

" Айвън трансформира световния отпечатък, портфолиото от марки и стратегическия фокус на Diageo, като нарежда нашия бизнес като явен водач в региона на премиум напитките ", се споделя в изказването на президента на компанията Хавиер Феран.

" Управителният съвет усърдно планираше наследника му и сме щастливи, че назначихме за тази роля водач от калибъра на Дебра. Не се колебая, че Diageo е в верните ръце за идващия стадий от развиването си. ", добавя президентът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР