За първи път в Белене бяха почетени и жертвите от

...
За първи път в Белене бяха почетени и жертвите от
Коментари Харесай

В Белене почетоха и жертвите от концлагера край Ловеч, Корнелия Маринова сред инициаторите на възпоменанието

За първи път в Белене бяха почетени и жертвите от концлагера край Ловеч. Това стана по време на поклонението в памет на жертвите на комунистическия режим в някогашния Втори обект на концлагера " Белене " на остров Персин. Събитието се организира на 3 юни 2023 година след тригодишно спиране.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова беше измежду ораторите пред стотиците хора, пристигнали на острова на Дунав. Тя е част от инициативния комитет за възобновяване на поклонението. В прочувственото си слово тя сподели:
„ Днес, на Черешова задушница, ние първо поднесохме цветя на някогашния концлагер „ Слънчев бряг “, а след това изминахме пътя от Ловеч до тук. Същият, по който почтено избитите жертви са били докарвани и погребвани на прилежащия остров. Тези събития би трябвало да се напомнят непрекъснато, с цел да е жива паметта и да възпламеняваме публичното схващане “.

 k_marinova_belene-1.JPG
Кметът на Ловеч предложения присъстващите на конференцията „ Руският фактор в българските рецесии “, която ще се състои в Ловеч на 10 и 11 юни 2023 година Заедно с другите присъстващи, поднесен беше венец.
Присъстваха доста някогашни лагеристи и близки на жертвите, пристигнали от разнообразни краища на България и от Турция. Те споделяха своите истории, оставили дълбоки следи в живота им. Корнелия Маринова беседва с Тако Иванов Караиванов (87 г.) от село Малево, Хасковско. Той е измежду дребното живи през днешния ден политически пандизчии. Голямата част от присъстващите бяха от така наречен „ Възродителен развой “.

В поклонението участваха евродепутатът Андрей Ковачев и народните представители Елисавета Белобрадова и Свилен Трифонов. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на Петър Стоянов, президент за 1997-2002 година, както и от ръководителя на 49-то Народно заседание Росен Желязков. Водещ на събитието беше журналистът Люба Кулезич.
Организатори на поклонението са група неправителствени организации и най-много Христо Христов, публицист и изпълнителен шеф на фондация " Истина и памет ". Лагерът " Белене " работи от 1949 до 1987 година, като е най-големият концлагер за политически съперници на Българската комунистическа партия. През него са минали към 20 000 пандизчии, измежду които лекари, поети, земеделци, учители, както и български турци, задържани за опозиция против насилственото преименуване.

 k_marinova_belene-2.JPG

Корнелия Маринова беседва с бай Тако - един от най-старите лагеристи, въдворен на острова още през 1949 година
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР