За първи път в България излиза най-пълната тематична Енциклопедия Свещените

...
За първи път в България излиза най-пълната тематична Енциклопедия Свещените
Коментари Харесай

За първи път у нас представят „Енциклопедия Свещените места на България“

За първи път в България излиза най-пълната тематична „ Енциклопедия Свещените места на България “, готова от Научноинформационен център „ Българска енциклопедия “ на Българска академия на науките и издадена от Издателство Книгомания, оповестиха от Българска академия на науките.

Енциклопедията дава сведения по тематиката хронологично от праисторията до днешно време. Разглежда обекти, свързани с разнообразни паметни практики и религии, които са част от културното благосъстояние на страната и са обект на културен туризъм.

„ Изданието е продължение на традициите в издателската политика на „ Българска енциклопедия “ да разпространява разнообразни аспекти от богатата художествена и духовна просвета на хората, населявали през вековете българските земи, както и обвързваните с нея недвижими културни полезности.

В пространния том се разгласява и информация за археологически обекти, която до момента не е била включвана в научнопопулярни книги “, отбелязва Виктория Лазова, шеф на Центъра.

Главен редактор на енциклопедията е учен Васил Николов, изтъкнат български археолог, професор, лекар на историческите науки, със заслуги за популяризирането на достиженията на българската археология. Водещ редактор на изданието е Таня Кадийска.

„ Енциклопедия Свещените места на България “ е с размер 704 страници и включва над 1300 фотоси . Изданието наблюдава свещените места на територията на страната – някои от тях съществували в предишното, други - обект на поклонение и през днешния ден, разкрива паметните практики и религиозните ритуали, осъществявани по тези места, и тяхната функционална последователност през вековете.

Със независими публикации са показани над 600 обекта - праисторически светилища, неповторими монументи, свързани с вярванията на траките, древногръцки и древноримски храмове, първите паметни здания на предхристиянска България, християнски църкви и манастири, мюсюлмански и еврейски паметни здания.

Много от тях през днешния ден са със статут на недвижими културни полезности с национално значение , част от многоликото духовно културно завещание на България. „ Енциклопедия Свещените места на България “ съдържа и три приложения: терминологичен речник, къса информация за богове, светци и пророци, упоменати в публикациите, и показалец на включените обекти по области.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР