За първи път в България е спасен крака на 4-годишно

...
За първи път в България е спасен крака на 4-годишно
Коментари Харесай

С уникална операция водещи ортопеди запазиха крака на 4-годишно дете

За първи път в България е избавен крайници на 4-годишно дете посредством самостоятелна двойно растяща туморна колянна еднопротеза, оповестяват от пловдивската УМБАЛ Еврохоспитал. Детето страда от Сарком на Юинг и на 8 март в отделението по ортопедия и травматология на болничното заведение е осъществена оперативна намеса  – органосъхраняваща интервенция, обвързвана с самостоятелно туморно реконструктивно ендопротезиране на колянната става с благоприятни условия за напредък както на бедрото, по този начин и на подбедрицата. 

Оперираното дете е от село Фелдфебел Денково, област Добрич. Извършена е предоперативна химиотерапия по подобаващ протокол. 

При интервенцията траяла към 6 часа сполучливо е съхранен долният десен крак на детето, както и капацитетът му за напредък, както от страна на бедрото, по този начин и от страна на подбедрицата. Интервенцията мина без затруднения от съдово-нервен темперамент. След къс интервал на възобновяване се чака детето да върви и да натоварва оперирания десен низък крак. Растящата колянна ендопротеза е направена по поръчка за детето след авансово изготвен 3D модел на колянната става.

Операцията е осъществена от екип в състав проф. доктор Любен Стоков дм, проф. доктор Владимир Ставрев дмн и лекари от отделенията по " Ортопедия и травматология " и " Анестезиология и интензивно лекуване " на УМБАЛ " Еврохоспитал Пловдив " ООД. В екипа взе участие и експерт по съдова хирургия. Благодарение на новаторското техническо решение момчето резервира крайници си, като ще може да си служи пълноценно с него.

Вложеното скъпоструващо здравно произведение се заплаща напълно от Фонда за лекуване на деца към НЗОК.

Следоперативния интервал на детето протича безпрепятствено, като наблюдението се прави от опитни реаниматори. След като бъде изписан, пациентът ще продължи химиотерапията по протокол.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР