За първи път в 18-годишната история на гайдарското надсвирване в

...
За първи път в 18-годишната история на гайдарското надсвирване в
Коментари Харесай

Дамите превзеха и гайдите

За първи път в 18-годишната история на гайдарското надсвирване в село Гела най-голямата премия е присъдена на жена и това е 18-годишната Десислава Апостолова от Смолян. Точно когато Десислава се е родила, е сложено началото на фамозното гайдарско надсвирване, което в последните години се трансформира повече в шоу за гостите, в сравнение с в стойностно събитие за локалните.

Въпреки огромния интерес от фенове и фенове на гайдарското изкуство, мераклиите да се качат на сцената на надсвирването понижават с всяка минала година, видяха постоянни гости. Ако в предходни години цифрата на участниците е стигала до 60-70 души в другите възрастови групи, то тази в последния миг се записаха едвам 40.

Въпреки намаляващите участници, ръководителят на журито акад. Милчо Василев е оптимист, че гайдарското шоу ще продължи да се развива в годините, само че в организацията му би трябвало да се включват повече хора и подготовката му би трябвало да стартира от месеци преди този момент, а не в последния миг. И това надсвирване се организира под мотото „ Дето са сълзи капали, тамо ще ария да никне! “, а водеща беше известната родопска хумористка Веселина Бабаджанкова от клуб „ Зевзек “, която забавляваше гостите с лакърдиите си.

Десетки фотоапарати и камери запечатаха осъществяванията на участниците в трите възрастови групи, само че най-голямо усещане направи осъществяването на Деси Апостолова, която се показа с мелодиите на известните родопски песни „ Соньо, ти, мой соньо “ и „ Заспало е челебийче “. Свири и в дует със своята другарка Николая Никова, с която даже имат изяви на Роженския събор преди две години.

" Наградата беше непредвидена за мен, тъй като за първи път се представям на това гайдарско надсвирване, за което съм слушала доста. Горда съм от обстоятелството, че съм първата жена, която печели огромната премия, и най-много че съумях да покажа огромната си обич към този инструмент ", споделя Десислава Апостолова.



За първи път тя просвирва на гайда през 2015 година, а неин преподавател става Тодор Тодоров, началник на оркестър „ 100 каба гайди “ към читалище „ Орфееви гори “ в кв. Райково. Гайдите, с които свири Деси, са също негова направа, а с цел да овладее инструмента, заделя по 3-4 часа дневно. Учи остарели мелодии на родопски песни, измисля си нови и по този начин всеки ден свири с часове. Любими <210> са старите майстори като Дафо Трендафилов, Стефан Захманов, Георги Мусорлиев, бай Тасо и всички, които са оставили парченце от себе си в родопската свирня.

Десислава Апостолова изрича признателност на учителя си Тодор Тодоров за това, че продължава да я пали. В сбирката си младата гайдарка има към този момент няколко награди, само че тази от Илинденските поляни в село Гела е най-голямата, която е печелила до момента.

Другите призьори в състезанието са: Ангел Згуровски, Димитър Бечев от първа възрастова група и Светослав Пейчев с първа премия от втора възрастова група.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР