За първи път учени успяха да възстановят рибонуклеинова киселина от

...
За първи път учени успяха да възстановят рибонуклеинова киселина от
Коментари Харесай

Учени успяха да възстановят РНК от тасманийски тигър

За първи път учени съумяха да възстановят рибонуклеинова киселина от тасманийски тигър, който е липсващ тип, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на известие от теоретичен екип от университета в Стокхолм. 

Досега не имало случай на секвениране на РНК на липсващ тип. Възможността да се възвърне рибонуклеинова киселина е

първата стъпка към връщането на изчезналите типове,

сподели Лав Дален, професор по еволюционна генетика, който е отпред на плана. Той и екипът му са съумели да секвенират РНК от 130-годишен експонат на тасманийски тигър, съхраняван от Националния природонаучен музей в Стокхолм. Рибонуклеиновата киселина е възобновена от мускулите и кожата. 

РНК е молекула, която разрешава да се копира генетичният код във всяка клетка и да му се " дадат " указания за деяние. 

Възстановеният материал е с качество, което прави допустимо идентифицирането на РНК веригите, характерни за мускулите и кожата, се споделя в известието на научния екип. " Ако желаеме да възстановим липсващ скотски тип, би трябвало да знаем къде се намират гените и в кои тъкани ", изясни Дален. 

Последният тасманийски тигър е починал в плен през 1936 година в Тасмания.

След европейската колонизация на Австралия животното е било оповестено за пакостник и е предлагана премия за всеки погубен образец. 

Откритията на шведските учени имат значение и за проучването на вируси. " Множество пандемии са породени от РНК вируси - да вземем за пример испанският  грип и КОВИД-19. Ние можем да изучим тези вируси при дивите животни, чиито тела се съхраняват в музеите. Така ще разберем природата и произхода на пандемиите ", сподели Дален. 

Според Даниела Калтхоф, завеждаща сбирката бозайници в природонаучния музей в Стокхолм, това

ще отвори нов небосвод пред научните проучвания на опциите за възобновяване на тасманийския тигър.

Учените плануват и опция да възстановят РНК на животни от други сбирки в музеите. " Има доста съхранени кожи и тъкани от инсекти, бозайници, птици ", сподели Дален. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР