За първи път у нас управлението на влакче от метрото

...
За първи път у нас управлението на влакче от метрото
Коментари Харесай

Петя от Горна Оряховица влезе в историята на България

За първи път у нас ръководството на влакче от метрото бива поверено на жена, написа.

Това е 41-годишната Петя Русева от Горна Оряховица, която има опит като машинистка на товарен трен. Крехката представителка на нежния пол се оправя чудесно с работата, присъща досега единствено за мъже.

Нашенката вози пасажери по третия лъч на метрото, който бе открит тържествено в края на август. Отсечката включва 8 станции, чака се след Нова година да бъдат открити още четири такива. Ползващите метрото одобряват с усмивка женското наличие в кабината на подземната железница и постоянно се случва да поздравяват горнооряховката за избора на специалност.

Петя въобще не предполагала, че животът може да й предложи алтернатива да стане ватман в метрото, макар че е приключила междинното си обучение в Професионалната гимназия по железопътен превоз „ Н. Й. Вапцаров “ в Горна Оряховица. Допреди три години живеела в родния си град, където работела в шивашка компания.

„ Близо 14 години върших кройки на мъжки дрехи на компютър. Реших, че нуждая се от смяна, и отпътувах със фамилията си в Перник. Така поех нов и непредвиден курс в живота си. Баща ми е ватман и на смешка пожелах да наследя специалността му. Записах се на курс за помощник-машинист, а след това – за ватман. След това бях наета във компанията, провела образованията, и карах товарен трен две години “, споделя Русева.

Случайно схванала, че търсят ватман за метрото в София, и помолила татко си да разпита дали биха наели жена за позицията. След като станало ясно, че няма предубеждения за пола на индивида, който ще застане в кабината, тя кандидатствала за работата и минала четиримесечно образование за ръководство на подземното влакче. Усвоява познания за ръководството на машината, оборудването, реакции при възможни повреди и бедствия, електробезопасност и така нататък

„ Влакчето е доста прелестно за каране. Разполага с съвременни технологии, по-различни и новаторски от тези в останалите два лъча. Не се изисква физическа мощ. Нужно е с изключение на положителни знания лидерът да има постоянна душeвност, защото дава отговор за живота на хиляди хора.

Отсечката има осем станции – „ Хаджи Димитър “, „ Театрална “ на спектакъл „ София”, „ Орлов мост “, „ Патриарх Евтимий “, НДК, „ Медицински университет “, бул. „ България “ и „ Красно село “. Очаква се останалите четири станции – от „ Красно село” до околовръстния път при Горна баня, да проработят след Нова година “, посочи горнооряховката.

Придвижването по маршрута с подземната железница от кв. „ Хаджи Димитър “ до кв. „ Красно село “ лишава към 15 минути.

41-годишната жена споделя, че досега няма претърпени рискови обстановки на работното място, само че за сметка на това всекидневно получава възторженостти от пасажерите. Наскоро една от возещите се я спряла, когато трябвало да мине да смени кабините, и й споделила „ отлично “.

Петя има две деца – момиче и момче, които доста се гордеят, че майка им е първата жена – ватман в метрото в България. Те обаче нямат желание да се насочат към това прехранване.

„ Не мисля, че специалността е мъжка, просто се изисква подготовка, а малко дами се вземат решение да преминат такова образование. Ще се веселя да имам колежки в бъдеще “, добавя Русева.

Нашенката върви с униформа на работа, само че няма проблем да ръководи влакчето със спусната коса, подчертаваща женствеността й.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР