За първи път у нас ще има над 9000 машини

...
За първи път у нас ще има над 9000 машини
Коментари Харесай

Гласуване с машина: Как можем да дадем своя глас в неделя?

За първи път у нас ще има над 9000 машини за гласоподаване във всички секции в страната с над 300 гласоподаватели.

В началото на изборния ден в устройствата ще се вкарва специфичен код, благодарение на който се отпечатва така наречен „ нулев протокол”, удостоверяващ, че те не са манипулирани.

„ Такъв код ще има всяка изборна комисия. Протоколът се разпечатва, с цел да се удостовери, че в машината няма записани никакви данни”, изясни Росица Матева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Разпечатката е с цялостните имена на партиите, обединенията и кандидатските листи за преференциите.

„ Когато изборният ден завърши, се отпечатва и финалния протокол, в който се съдържат данните за гласуването. Членовете на комисиите го подписват и подпечатват”, добави тя.

Как да гласуваме с машините?

В секционната комисия на всеки жител, който желае да употребява машината, се дава „ смарт карта”, на която ще написа „ избирател”. Тя се слага в долния отвор на устройството и се пресъздава бюлетината, която е на три страници.

Снимка: bTV

„ След като лицето направи своя избор, би трябвало да натисне бутонът „ преглед” и се пресъздава екран, на който се вижда какъв е изборът му. След това натиска „ гласувай” и се разпечатва разписката с вота, която се слага в плик”, добави Матева.

Вчера на уеб страницата на Държавна организация „ Електронно управление” е оповестен отчетът и решението за сертификация на машините за гласоподаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР