За първи път у нас се очаква да бъде оборудвана

...
За първи път у нас се очаква да бъде оборудвана
Коментари Харесай

Правят смарт пътека под Мальовица

За първи път у нас се чака да бъде оборудвана част от планинска пътека със смарт устройства, като цената на пилотния план е 180 хиляди лева

„ В скоро време в България ще има и пътеки със смарт стълбове “, изясни концепцията Румен Драганов, изп. секретар на Българския туристически съюз (БТС).

Те ще са с самостоятелно зареждане от слънцето или вятъра. От тях ще се зареждат мобилни телефони, ще подават звуков и светлинен сигнал при злополучие в планината. Стълбовете имат и бутон за връзка със избавителната работа. Системата ще дава опция за валидиране на планинска застраховка, а при цялостна мъгла ще може да се вижда на мобилния телефон маршрутът.

Първите такива системи ще се конфигурират по пътеката към Мальовица и ще са единствено на 4 стълба, с цел да се изследва успеваемостта им. След това ще се реши къде още да се инсталират такива устройства и да се развие системата.

„ Малко такава техника има само в Алпите на маршрутите за алпинисти, посредством които те да търсят връзка при нужда “, разясни Драганов. За реализация на концепцията БТС ще кандидатства взаимно с Университета по библиотекознание и осведомителни технологии пред Фонда за фундаментални научни проучвания.

Проект, обвързван с инфраструктурата за планински туризъм, е и развиване на кооперациите, решили да се включат във възобновяване на изоставените хижи, заслони и пътеки. „ За плана за кооперациите аплайваме по линия на Норвежката стратегия и цената му е за 1,2 млн. евро. С тях ще се подкрепи точно основаването на кооперации за спортно-туристическа активност - планински водачи, екскурзоводи, ски учебни заведения, анимация. В момента тече процедурата по регистрацията им и към тях има огромен интерес “, изясни още Драганов.

Драганов заяви още, че капиталовата стратегия на БТС за 2020 година е била за над 1,6 млн. лева, като с тези пари са напълно актуализирани покривите на хотел „ Мальовица “ и Централната планинска школа, ремонтите там не престават.

„ Под егидата на БТС има 214 туристически обекта - хижи, спални и заслони. Част от останалите хижи в страната в миналото са били трансферирани на общините и съвсем всички от тях са изоставени и са в доста неприятно положение, тъй като локалната власт няма запас за това “, разясни той.

За 2021 година има сериозна стратегия за маркиране на туристически направления,така и на велопътеки и обвързваните със спелеологията в социализираните пещери. Маркирането върви по линия на БТС със координиране с националните или естествените паркове и е в сходство с условията на Европейската пешеходна асоциация за интернационалните туристически пътища - Е-3, Е-4 и Е-8, които минават през България и страната ни би трябвало да поддържа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР