За първи път у нас излиза богато илюстрирано издание за

...
За първи път у нас излиза богато илюстрирано издание за
Коментари Харесай

За първи път у нас излиза богато илюстрирано издание за Италия

За първи път у нас излиза богато илюстрирано издание за Италия, плод на хиляди незабравими километри, пропътувани от създателите Румяна Николова и Николай Генов из Ботуша. С „ Голяма книга за Италия “ (изд. Книгомания) ще прекосите надлъж и нашир една от най-красивите и забавни страни на земята. Повече от 800 страници с над 1300 цветни фотоси и богата информация ще ви отведат в десетки италиански градове, доста от които остават несправедливо настрана от известните туристически направления. Ще се изкачите на чудни планини, ще усетите солта на южното море и огненото дихание на вулкани. Ще опознаете една от най-великите международни цивилизации. Изданието е първокласно, с твърди корици, със моден дизайн – дело на Тодор Манолов.

Казват, че всички пътища водят към Рим. Сиреч към Италия. Защото Италия се е потвърдила освен като отличник по брой на туристически забележителности, само че и като международен първенец в производството на... страсти. Книгата е освен подготвително упражнение за феновете на пътешествията, които потеглят към Италия, само че и четиво за тези, които избират да „ пътуват “ от фотьойла у дома, привикнали да учат и претърпяват посредством литературата. Защото има места по-света, които „ опознаваме “ и без да сме били там. А който и от двата типа пътешестване да сте избрали, тази книга ще ви помогне. Ще ви предложи непредвидени срещи, ще узнаете кои са ФраМауро и Джиролано Фракасторо, Чени ди Пепо Чимабуе, Приамо каузи Куерча, Андреа Паладио, Леонардо Фибоначи, Бартоломео Булгарини, Булгаро дел Булгарис и още доста други. Ако не сте чували за Библиотеката „ Пиколомини “, за Саркофага от Портоначо, за „ Топът “ на Паганини, за фамозния „ Витрувиански човек “ и Лестърския кодекс, тя е мястото, от което да научите за тях. Ще извършите разходка освен из Древните Рим и Помпей, Доломитите и Сицилия, само че и по дългата едвам 300 м чаровна римска уличка „ Виа Маргута “, в чиято „ биография “ са вписани имената на Рубенс и Никола Пусен, Федерико Фелини и Жулиета Мазина, Ана Маняни, Джани Родари, Пикасо, Набоков... На нейния №54 е било ателието на огромния български ваятел Асен Пейков.
 Пътят на чая Пътят на чая
 Смята се, че чаят е прочут в Япония от ръководството на император Шому (VIII в.), само че приготвянето и пиенето на чай в дзен манастир...

Ще благоговеете пред Вратите на парадайса и лика на нашия княз Борис Покръстител, изобразен в една веронска черква, пред безсмъртни произведения на Микеланджело, Джото, Ботичели, Рафаело, Тициан, Тинторето, Донатело, Браманте, Мантеня, Перуджино в галерии, дворци и църкви... Ще надникнете в еротичната сбирка на кардинал Стефано Борджия и в Музея на ДжaкомоКазанова. Ще научите за какво към името на цигулките Гуарнери е прибавено и „ дел Джезу “. Неусетно в описа ще се очертаят имената на велики италианци, оставили значими следи в историята на човечеството. Защото земята, в която се е родила максимата „ Човекът – мяра на всичко “, може да бъде обрисувана най-добре посредством Човеците, които е родила, пишат създателите и напомнят, че Галилео Галилей и Джордано Бруно дават нов взор за Вселената. Списъкът на учените е много обемист – даже и основателят на нуклеарния реактор е италианец – Енрико Ферми. Великите пътешественици Америко Веспучи, Христофор Колумб, Марко Поло уголемяват картата на познаваемия свят, а голям брой мореплаватели и картографи изпълват белите й полета. Леонардо да Винчи потвърждава, че няма лимит за човешкото можене и ни кара да имаме вяра, че Бог в действителност го е основал по собствен облик и сходство. Вергилий, Данте, Петрарка, Бокачо трансформират словото в език на сърцето и душата. А в по-ново време го вършат Алберто Моравия, Умберто Еко, Джани Родари и последната фаворитка на четящите, скрита зад името Мария Феранте.

Много е мъчно да се каже какво слага една страна на картата на нашето любознание, разсъждават създателите на „ Голяма книга за Италия “. За някои това се случва в учебно заведение – ах, този Древен Рим с неговото великолепие, войни, гладиатори, коварства и обич, непомерен разврат! За други Италия се ражда от неустоимия сексапил на Марчело Мастрояни или Раул Бова, Джина Лолобриджида или Моника Белучи. Или пък на... адзурите и „ Интер “, ламборгини и ферари или Версаче и Гучи...

„ Италия е като лабиринт, написа италианският публицист и публицист Бепе Севернини. Примамлив, само че сложен. Рискувате да влезете и да обикаляте с години “. Така се е случило и с създателите на „ Голяма книга за Италия “ – обикаляли са години по примамливите й пътища. И са приели като изповядани от тях самите думите на Робърт Браунинг: „ Отворете сърцето ми и вътре ще намерите гравирано: Италия “. Книгата им е едно сърдечно пояснение в обич на земята, в която се ражда актуалната европейска просвета. И въпреки че любовта, споделят, е необяснима, те разкриват в изданието главните характерности, с които Италия превзема своите посетители.

Разбира се, първото е природата. Италианският пейзаж е основан, като че ли да бъде рисуван и възпяван в ария и стих. Безбрежно море от хълмове опира или в назъбена стена от планински върхове, или в същинско море. Добавете 7455 км крайбрежия с безчет чаровни усамотени плажове и цялото благосъстояние от плодове на южна земя и море. А измежду цялото това разнообразие – хармонично вписани велики човешки творения. Осмелите ли се пък да нагазите в дебрите на италианската история, попадате в същинска непроходима, само че толкоз примамлива джунгла!
 Излиза биографична книга за Богдана Карадочева по случай рождения й ден Излиза биографична книга за Богдана Карадочева по случай рождения й ден
На 19 юли по случай рождения ден на Богдана Карадочева излиза първокласното биографично издание „ Безнадежден случай “ под редак...

Растящи измежду прелестна природа и творби на изкуствата, които са освен в музеите, дворците и църквите, само че и на улицата, италианците носят усета и стила в кръвта си. А какво да кажем за музиката? До през днешния ден международната й терминология е италианска: алегро, анданте, престо, адажио... От Монтеверди и Вивалди до Мориконе в тази земя се раждат божествени мелодии. Италия е татковина на операта и белкантото. Амати, Страдивари, Гуарнери основават цигулки за звуци красиви като от най-съвършения инструмент – човешкия глас. Да прибавим и не толкоз известния Бартоломео Кристофори, основал пианото.

Италия е родината и на по-прозаични неща като пишещата машина, термометъра и какво още, питат създателите. Познахте – на кафе-машината, несъмнено. И не не помнят и кулинарното изкуство, тъй като Италия има свои достижения, като уменията на неаполитанските майстори на пица, влезнали в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО, където страната е вписала стотици свои обекти.

Долче вита, долче фар ниенте. Сладкият живот, сладкото нищо неправене – кой го може по-добре от италианците, възкликват Румяна Николова и Николай Генов, създатели на „ Голяма книга за Италия “, възхитени от тяхната дарба да забавят ритъма и да диктуват хода на времето по този начин, че да се насладят на всеки момент, на всяка тръпка на сърцето, на всяка хапка и всяка капка, на всеки лъх и безоблачен лъч... Никой не цени и не може по-добре от италианците да си обезпечи това, което хуманистът от XV в. Матео Палмиери назовава рerbelleza di vida – всички тези неща, които са нужни, с цел да направиш живота си по-добър посредством хубост.

И с цел да може всеки, прекрачил границата на Италия, да открие допустимо най-вече нейни благосъстояния и да се наслаждения на всеки момент, прекаран измежду тях, създателите са присъединили в изданието богат указател, почерпен и от личния им опит. От него потеглящите на път ще узнаят по какъв начин да си сформират маршрут, по кое време, къде, по какъв начин е най-добре да пътуват, къде да отседнат и да се хранят, по какъв начин да си обезпечат посещаване в световноизвестни обекти още от тук и доста друга потребна информация.
 Пътят на чая Пътят на чая
 Смята се, че чаят е прочут в Япония от ръководството на император Шому (VIII в.), само че приготвянето и пиенето на чай в дзен манастир...

И не на последно място, „ Голяма книга за Италия “ е належащо издание освен за хората, които се насочат към тази страна. С многочислените си цветни фотографии и за посетилите я към този момент то може да бъде прелестно завръщане измежду изумителни шедьоври на архитектурата и изобразителните изкуства, край които са минали като „ бързия трен “ в натовареното туристически пътешестване.

Още от КНИГИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР