За първи път у нас е установен случай на подвариант

...
За първи път у нас е установен случай на подвариант
Коментари Харесай

Подвариантът на Омикрон ВА.2.75 вече е в България

За първи път у нас е открит случай на подвариант на досегашните Омикрон разновидности на COVID-19, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Според вирусолозите този вид се популяризира по-бързо от досегашните подварианти. 

За първи път в България е открит подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който наподобява, че се популяризира по-бързо от подвариант BA.5. Световната здравна организация класифицира BA.2.75 като вид на тревога под наблюдаване - variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), прецизират от НЦЗПБ.

Изследваните проби са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 2 август - 2 септември т.г. и са изпратени от 17 разнообразни лечебни заведения от 16 области на България.

При всички 82 клинични проби е открит вирусен вид Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 - 2,4%, BA.4.x - 3,7%, BA.5.x - 72% и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 - 22%.

Новите доказани случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са, сочат данните на Единния информативен портал. Направени са 1261 теста което значи, че делът на позитивните резултати е близо 15 %.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР