За първи път след повече от век, оригинални български килими

...
За първи път след повече от век, оригинални български килими
Коментари Харесай

Първа изложба на автентични български килими в Париж

За първи път след повече от век, истински български килими от 19 и 20 в. ще бъдат показани във Франция в Галерията на Българския културен институт в Париж, основател и уредник на събитието.

От 18 април до 14 юни т.г., във френската столица ще бъдат изложени 35 непоказвани до момента зад граница старинни, достоверни килими от Чипровци, Котел и Пирот /българска територия до 1878 година /, благосъстоятелност на частна сбирка. Бутиковата галерия „ ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ.350 години българско килимарство “ включва редки екземпляри от разнообразни райони и интервали на над тривековната ни традиция в килимарството.

Експозицията се провежда тъкмо 124 години след първото и само досега показване на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г, произведения от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното ревю в Париж при започване на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел „ Балабанов “ получава сребърен орден от ревюто. От 1900 година до в този момент, това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Проектът планува и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани досега фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и съществени обстоятелства към историята, регионите на произвеждане в предишното и тяхната специфичност. То е необичаен късмет да бъдат прегледани на едно място непокътнати достоверни мостри от 18, 19 и 20 век, документиращи майсторството на направата, употребяваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими.

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и оповестените мостри в книжното издание, са благосъстоятелност на Якоб ван Бейлен – другар на България и собственик на най – богатата частна сбирка от над 900 достоверни старинни български килими от разнообразни райони на страната. Холандец по генезис, от 2010 година Якоб живее във Велико Търново и мечтае да сътвори Национален музей на българското килимарство, където скъпите оригинали, открити в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и непокътнати за идните генерации.

„ ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ.350 години българско килимарство “ е самодейност на Якоб ван Бейлен, колекционер и Десислава Бинева, шеф на Българския културен институт в Париж, продуцент и уредник на плана, който цели да разпространява една от най-интересните български живи обичаи в чужбина.

Традицията на Чипровското килимарство е част от международното нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО от 2014 година Проектът планува и показване на част от изложбата в постройката на организацията в Париж през юни и лекция, акцентираща опазването на традицията на килимарството в съвремието ни.
Изложбата може да бъде прегледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР