За първи път ще бъде създадена информационна система, която ще

...
За първи път ще бъде създадена информационна система, която ще
Коментари Харесай

Много Важна Информация За Лекарствата В България! Засяга Всички, Преди Малко Приеха Закона! Вече В Аптеките Ще

За първи път ще бъде основана осведомителна система, която ще следи придвижването на лекарствените артикули.

Предвиждат се по-високи наказания, при осъществяване на нерегламентирана търговия с медикаменти, включени в ограничаващия лист, като за търговците на дребно санкцията е в размер от 10 000 до 20 000 лева при първо нарушаване и от 25 000 до 35 000 лева при наново нарушаване, а при търговците на едро имуществената глоба е в размер на от 10 000 до 25 000 лева, и при наново нарушаване – лишаване на разрешението за търговия на едро със заповед на ИАЛ.

За всеки, който извърши експорт на лекарствени артикули в нарушаване на наредбите за експорт на лекарствени артикули от закона е планувана санкция, надлежно имуществена глоба в размер от 50 000 до 100 000 лева

В рамките на блиц-контрола министър Ананиев отговори на депутатски въпрос по отношение на използването на военни въздухоплавателни средства за потребностите на Министерство на здравеопазването.

„ В момента Министерството на здравеопазването прави медицински полети, ползвайки военния аероплан „ Спартан “, като за предходната година случаите, за които е бил употребен, са девет.

Към министъра на защитата е основана междуведомствена комисия, която има за задача да изготвят проект по какъв начин част от 8-те „ Кугър “, които би трябвало да бъдат ремонтирани, да бъдат преоборудвани за потребностите на Министерство на здравеопазването “, разяснява Ананиев.

Експерти от Министерството на защитата, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите ще създадат планове на сумите, които са нужни за ремонтирането и преоборудването на машините.

Докладът до премиера ще бъде обществен, което ще подсигурява цялостна бистрота, стана ясно още от думите на министъра.

Относно образованието на парамедици Кирил Ананиев изясни, че то се организира в 20 лицензирани центъра в страната, като два от тях са разкрити на територията на лечебни заведения – ЦСМП София и УМБАЛ Русе.

След като през 2016 година бяха признати държавните просветителни условия за придобиване на подготовка по специалност парамедик, образованието се организира в три степени на подготовка, като съгласно степента ще реализират действия по оказване на първа помощ, свързани с първична оценка на положението на пациента, поддържане на виталните функционалности и обезпечаване на профилиран превоз до лечебно заведение.

„ Парамедиците ще могат да работят и в центровете за незабавна помощ “, съобщи здравният министър. 46 парамедици са подготвени по стратегия на Министерството на труда и обществената политика и от тях към този момент има назначени в незабавните центрове в Кърджали, Пловдив, Разград, Смолян и Търговище.

37 са местата за парамедици за 2018 година, оповестени от центровете за незабавна здравна помощ на територията на цялата страна. Осигуряването на нужния човешки запас в системата на незабавна помощ е приоритет на сегашния екип на Министерство на здравеопазването, беше безапелационен Ананиев.

На въпрос за задълженията на лечебните заведения, здравният министър разяснява, че общият размер на отговорностите на държавните лечебни заведения към 30.11.2017 година е 439 млн. лева Спрямо края на 2016 година повишаването на отговорностите е с 22 млн. лева, или 5,25 %.

Най-голям дял в общите отговорности имат едноличните акционерни сдружения - 245 млн. лева Общият размер на просрочените отговорности на всички лечебни заведения с над 50% държавно присъединяване към 30.11.2017 година е 157 млн. лева

Нарастването по отношение на 2016 година е със 7 млн. лева, или 4,5%. Към края на 2017 година общите отговорности на общинските лечебни заведения възлизат на 98 млн. лева Спрямо 2016 година нарастването е с 6 млн. лева, или 6,12%. Просрочията възлизат на 43 млн. лева, което е с 1 млн. лева повече по отношение на 2016 година, или 2,3%.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР