За първи път създават психиатрична клинична пътека, финансирана от НЗОК.

...
За първи път създават психиатрична клинична пътека, финансирана от НЗОК.
Коментари Харесай

За първи път създават психиатрична клинична пътека, финансирана от НЗОК

За първи път основават психиатрична клинична пътека, финансирана от НЗОК. Тя ще е за афективни разстройства и шизофрения. Това заяви заместник-министърът на опазването на здравето доцент доктор Михаил Околийски по време на национална конференция в София за връзката сред психологичното здраве и насилието, учредено на пола в столицата.

Често шизофренията би трябвало да се лекува в болница, а не в ненормални или мизерни условия и без психотерапия. Това нещо да откри решение най-сетне, изрази отношение заместник-министърът. Той разясни, че е ръководител на надзора на НЗОК и тази година за първи път най-вече пари по съответствие ще се дадат за промоция на здраве и профилактика на болесттите.

Околийски сподели, че е основан междуведомствен комитет за битка с насилието, учредено на пола, само че съгласно него хоризонтът на държавните управления през последните години е доста къс и това затруднява продължителната работа.

" Трудно е да се впрегнат напъните на всички заинтригувани страни, с цел да може да се създаде артикул, който да бъде удобен, осезателен ", разяснява заместник-министърът на опазването на здравето. По думите му се вършат доста неща, с цел да се обучат и да се основат положителни практики при всички хора на първа линия, които влизат в битката с насилието, учредено на пола - педагогичен експерти, обществени служащи, служители на реда, пожарникари.

" Насилието се показва в доста и разнообразни форми - физическо, психическо, в киберпространството, на работното място или в домашна среда. Нито една форма на принуждение не трябва да бъде подценявана, сподели в свое документално послание за форума вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. По думите й през 2023 година са убити над 20 дами от мъже в България, а записаните случаи на домашно принуждение са съвсем 1400 и тези данни са единствено част от мрачната картина на насилието, учредено на пола.

По време на националната конференция ще бъдат показани съответни хрумвания и оферти, които са резултат от работата на междуведомствен експертен семинар, за това по какъв начин страната може да адресира тези тематики в структурите на образованието, на здравните и обществени услуги, прецизираха уредниците, съобщи през днешния ден.бг.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР