За първи път проведен в средата на 40-те години, този

...
За първи път проведен в средата на 40-те години, този
Коментари Харесай

Най-забележителните фестивали по света

За първи път извършен в средата на 40-те години, този фестивал през днешния ден притегля хиляди хора в Буньол във Валенсия, които искат да се включат в всеобща борба с домати, като от време на време участниците стигат до към 50 000 души. От 2013 година обаче е въведена билетна система, с цел да се лимитират до 20 000.

Има редица теории за метода, по който фестивалът стартира: те включват клюки за локална борба с храна, за човек, който хвърля домати по време на карнавал и по този начин стартира всеобщ пердах, и конфликт между хора от другите обществени класове. Какъвто и да е произхода му, фестивалът става доста известен измежду локалните хора доста бързо и се трансформира в годишно събитие.

Той започва в 11:00 часа, когато огромни камиони, цялостни с домати, идват в центъра на града – Плаца дел Пуебло. Традиционно борбата не стартира, до момента в който някой не се качи на висока дървена кула и не вземе гигантско парче шунка на върха й. Днес обаче това е много огромно предизвикателство и рядко посетителите дочакват то да се случи, с цел да стартират багра с домати. Вместо това в центъра на града се изстрелват водни оръдия, а участниците имат тъкмо един час, с цел да хвърлят колкото се може повече домати по останалите.

Франсиско Франко (испански военачалник и деспот на Испания от 1939 до 1975 г.) се пробва да забрани фестивала по време на диктатурата си, защото твърди, че той няма религиозна връзка. Въпреки това, след гибелта му през 1975 година, La Tomatina още веднъж стартира да печели огромна известност измежду локалните хора.

 Ivrea carnevale

Легендата споделя, че този чудноват фестивал произлиза от 12 или 13 век в северозападна Италия. Предполага се, че деспотичен лорд, евентуално маркиз Уилям VII от Монферат (въпреки че някои източници настояват, че взе участие и Раниери Биандрате), се пробва да изнасили дъщерята на мелничар в нощта преди сватбата й като метод да показва своето така наречено „ правото на господаря “ над дъщерите на крепостните селяни.

По време на битката, продължава историята, дъщерята намира оръжие и обезглавява лорда. В резултат на това жителите на града се освобождават от неговата робия, само че въпреки всичко би трябвало да вземат оръжие и пазят града от стражите на покойника, които се пробват да наложат въздействието си върху хората след неговата гибел.

След това е проведен годишен фестивал за отбелязване на гибелта на господаря и напъните на жителите, които пазят града си. Днес фестивалът стартира с група хора, облечени в ризница, които се движат по улиците на града с конски каруци. Те репрезентират стражите на лорда и надлежно се заливат с портокали от очакващите ги тълпи. След това девет отбора от към 4000 души вземат участие в всеобща „ борба “ по улиците, където се замерят с 500 000 кг портокали.

Традиционно в борбата се употребява фасул, само че през 19 век портокалите го заместват като знаци на отсечената глава на господаря.

 Colacho salto danzantes 03250

Може би най-необичайният фестивал в този лист е испанският фестивал за прескачане на бебета, който произлиза от 20-те години на 17 век. Наричан El Salto del Colacho или „ скокът на дявола “, фестивалът включва дребен брой бебета на възраст под 12 месеца, които са положени на матрак в средата на центъра на града. След като бебетата се подредят, мъже, облечени като дяволи в жълти и червени костюми, ги прескачат.

Фестивалът се организира всяка година в чест на католическия празник Корпус Кристи (Corpus Christi), който се организира сред края на май и средата на юни. Целия празник традиционно се вижда като отбрана на децата от заболявания, зли духове и грях и се счита, че оказва помощ за дълъг живот.

Откакто стартира през 19 век, музикалният фестивал в Байройт се счита за един от най-ексклузивните оперни фестивали в Германия и през днешния ден доста фенове на операта резервират билетите си месеци преди събитието.

Фестивалът се организира за първи път през 1876 година, с цел да разреши на композитора Рихард Вагнер да покаже творчеството си пред по-широка аудитория. С помощта и покровителството на Лудвиг II от Бавария се твърди, че по този начин Вагнер съумява да разпространява своите композиции пред феновете на музиката и стане разпознаваемото име, което е през днешния ден. И без поддръжката на краля Вагнер в никакъв случай не би съумял да приключи фамозния си цикъл от четири опери „ Пръстенът на нибелунга “, който оставя своята трайна диря в оперната история.

От самото начало на фестивала в Байройт участват най-висшите членове на немското общество и той става известен измежду международния хайлайф, като Лудвиг II, кайзер Вилхелм I и Дом Педро II от Бразилия участват на ранните представления.

Фестивалът става още по-популярен по време на диктатурата на Адолф Хитлер. Отбелязвайки 50-годишнината от гибелта на Вагнер, Хитлер подрежда фестивалът в Байройт да следва нова тематика на „ Вагнер и новата Германия “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР