За първи път президентът ще назначава служебен кабинет по нова

...
За първи път президентът ще назначава служебен кабинет по нова
Коментари Харесай

ГЕРБ с кабинет поне за 3 месеца

За първи път президентът ще назначава длъжностен кабинет по нова процедура

От 10-те варианти за длъжностен министър председател – 8 са хора, назначавани от ГЕРБ, един е от Движение за права и свободи, Петър Чобанов и един – от Политическа партия, Андрей Гюров

Преговорите сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната ” завършиха без триумф. Номинираната за министър-председател Мария Габриел разгласи, че се отхвърля от кандидатурата си. По Конституция президентът би трябвало да продължи с процедурата в търсене на вид за постоянен кабинет.

Вторият мандат ще бъде връчен на ПП-ДБ, а третият – на партия по желание на президента. Ако обединенията не съумеят да се схванат, ще пристигна ред на ново служебно държавно управление. А то ще се образува по напълно нова процедура.

Съгласно последните промени в Конституцията президентът може да избере единствено сред няколко разновидността за длъжностен министър-председател. Служебният кабинет би трябвало да приготви изборите, които се насрочват най-късно два месеца след назначението от президента на служебния кабинет.

Същият резервира пълномощията си до избор на постоянен кабинет от бъщещия 50-и парламент. Това значи най-малко 3 месеца, до момента в който текат консултациите и в случай че подобен постоянен кабинет бъде излъчен.

Според поправките в главния закон на страната това са ръководителят на Народното събрание – Росен Желязков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев и подуправителите Андрей Гюров и Петър Чобанов, ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев или зам.-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров.

Сред вариантите е и омбудсманът Диана Ковачева или неин заместител. В началото на годината Ковачева обаче беше определена за арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

Кой е Росен Желязков

Росен Желязков е ръководител на 49-ото Народното събрание, повдигнат от ГЕРБ-СДС. От 2003 до 2009 година е секретар на Столичната община. Част от този интервал съответствува с мандата на Бойко Борисов като кмет на София. След като водачът на ГЕРБ става министър председател през 2009 година, Желязков е назначен за основен секретар на Министерския съвет. На поста е до 2013 година. В интервала 2018 – 2021 година е министър на превоза и осведомителните технологии, бил е народен представител в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно заседание.



Кой е Димитър Радев

Димитър Радев е шеф на Българската национална банка от 15 юли 2015 година Тогава той беше повдигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Радев беше избран отново от 49-ото Народно заседание за втори шестгодишен мандат със 155 гласа „ за ” от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.



Кой е Димитър Главчев

Димитър Главчев е ръководител на Сметната палата. Преди това той е народен представител от ГЕРБ в няколко Народното събрание. Заема и поста на ръководител на 44-то Народно заседание за интервала 19.04.2017 – 17.11.2017 година Заместник-председател е на 43-то Народно заседание. Номинацията му за ръководител на Сметната палата пристигна от ГЕРБ и беше определен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи на 28 юли 2023 година.



Коя е Диана Ковачева

Диана Ковачева е омбудсманът на България. В интервала от 2011 до 2013 година тя е министър на правораздаването в първия кабинет на Бойко Борисов, откакто заема мястото на Маргарита Попова, тогава издигната за претендент за вицепрезидент.



Радев против измененията в Конституцията

Президентът Румен Радев нападна в съда реда за назначение на служебно държавно управление. В началото на март той разяснява, че в случай че се стигне до назначението на длъжностен министър председател, ще отвори Конституцията, ще прочете опциите и ще кара „ по домовата книга ”.

„ Аз би трябвало да си харесам някого от хората, от тази стеснена алтернатива, той би трябвало да избере министри отнякъде, ще забележим по какъв начин. Аз няма да съм този, който ги показва, само че би трябвало с моя автограф, под мой декрет, официално и юридически да нося отговорност ”, изясни тогава процедурата президентът.

Тогава президентът означи, че в Конституцията има алтернатива, в случай че съставът на Министерски съвет не му хареса, да не подпише декрет. „ Няма кой да ме принуди аз да подпиша декрет. Тогава обаче се отива в хипотезата на една дълбока парламентарна и конституционна рецесия, от която никой няма интерес ”, сподели при започване на март Радев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР