За първи път през това лято е направена инспекция на

...
За първи път през това лято е направена инспекция на
Коментари Харесай

Неизправни язовирите във Врачанско

За първи път през това лято е направена ревизия на всички водни уреди във Врачанско, а освен тези, за които се знае, че са евентуално рискови. Тревожната констатация на проверяващите е, че всеобщо притежателите не извършват дадените наставления и вместо да правят нужните поправки, водят правосъдни каузи за обжалване на наложените актове. Едва 10% от всички язовири във Врачанска област са изправни и безвредни, сподели инспекцията на специалистите от регионалната администрация, осведоми Българска национална телевизия.

Язовирите на територията на Врачанска област са 88, а 90 на 100 от тях са благосъстоятелност на общините, прецизираха от регионалната администрация. С новия Закон за водите ограниченията за безвредна употреба на водоемите са по-строги, само че отново не се извършват.

Анатоли Георгиев, специалист в регионална администрация Враца: Всяка година до 31 януари притежателят би трябвало да създава стратегия за поправки, до момента такава стратегия аз не съм видял.

Затова и положението на множеството от язовирите е обезпокоително съгласно проверяващите. Повредите в множеството случаи са по изпускателните кранове и преливниците, а някои водоеми се оказали недостъпни за оглед, поради гъстата растителност към тях.

Анатоли Георгиев, специалист в регионална администрация Враца: Язовирите с нарушавания по стената - воден или въздушен откос, са 46. Язовири със скъсани стени и недоведена до дъно процедура по извеждане от употреба - са 9 броя. Затова сме предписали стеснен режим на завиряване - доникъде или напълно празни, на 42 сме предписали това, значи имат някакви съществени нарушавания.

Собствениците на неизправни язовири са получили наставления да ги ремонтират до 1 септември, а там, където повредите по оборудванията са по-сложни и тежки - до края на септември т.г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР