За първи път от началото на пандемията от COVID-19 МБАЛББ

...
За първи път от началото на пандемията от COVID-19 МБАЛББ
Коментари Харесай

МБАЛББ „Св. София“ EАД възстановява напълно дейността си

За първи път от началото на пандемията от COVID-19 МБАЛББ „ Св. София “ EАД ще възвърне съвсем изцяло своята активност, осведомят от лечебното заведение. От всички 7 клиники, които се намират на територията й, само тази за лекуване на туберкулоза към момента не е проработила, само че следва и това да се случи.

Досега болничното заведение беше една от най-натоварените в страната, където се лекуваха най-сложните случаи на пациенти със SARS CoV-2. Тя беше и измежду първите, които одобриха за лекуване хора с непознатата по това време зараза и цялата болница беше до скоро единствено за лекуване на пациенти в тежко и доста тежко положение с COVID-19. Голяма част от болните бяха в ОИЛ, защото се нуждаеха от интензивно лекуване с неинвазивна или механична вентилация.

По създание COVID-19 е тежка вирусна зараза, която поразява белите дробове с развиване на тежка пневмония и остра дихателна непълнота, заради което се изискват доста знания в тази област и характерен метод.

“Въпреки че при нас се лекуваха едни от най-тежките случаи, може би навръх характерното познаване на белодробната патология се дължат и положителните резултати, които имахме и продължаваме да имаме при лекуването на тези пациенти “, изясни проф. доктор Ваня Юрукова, зам.-директор по медицинските въпроси и шеф на Втора клиника по неспецифични белодробни заболявания.

МБАЛББ „ Св. София “ е единствената в страната университетска независима профилирана болница за лекуване на белодробни заболявания. На нейна територия се намира неповторимата за България Детската клиника по фтизиатрия, където e единствената клиника в страната за лекуване на туберкулозата при най-малките. Тук се лекуват и възпалителни болести на белите дробове в детската възраст: пневмонии, бронхити, бронхиолити, плеврити,бронхиална астма и възпалителни болести на горните дихателни пътища в комбиниране с тези на долни дихателни пътища.

В столичната белодробната болница се прави ранна диагностика на белодробен карцином посредством високоспециализирани интервенционални процедури – фиброоптична бронхоскопия с биопсия, трансторакална иглена биопсия, видео асистирана торакоскопия, КАТ и комплексан оценка на дишането.

Извършва се оценка, предоперативна подготовка и оперативно лекуване на хранопровод, корем и дуоденум със междинен размер и трудност и с огромен и доста огромен размер на трудност, при лица над 18 години, оперативни интервенциии с местна ексизия и биопсия на гърдата и оперативно лекуване на онкологично заболяване на гърдата, оперативно лекуване на тумори на бял дроб, медиастинум, плевра и гръдна стена и разширени (големи) интервенции с цялостно или отчасти премахване на повече от един интраторакален орган, в това число медиастинален израстък или гръдна стена, едноетапни интервенции при белодробни заболявания засягащи двата лоба или при заболявания със съчетана белодробна и друга локализация.

Тук е едно от дребното места в страната, профилирани в лекуването на обществено значими болести като белодробната туберкулоза при възрастни. Лечебно заведение има профилирана микробиологичната лаборатория за бърза диагностика на ТБК.

В клиниките за лекуване на неспецифични белодробни заболявания се реализира диагноза и лекуване на бронхиална астма, ХОББ /хронично обструктивна белодробна болест/, пневмонии, бронхиектатична болест, хронична дихателна непълнота, сънна апнея, саркоидоза. Сред болесттите, които се диагностицират в МБАЛББ „ Св. София “ЕАД са и дифузните интерстициални белодробни заболявания. Това се огромна група от белодробни болести, които поразяват белодробния паренхим, водят до прогресираща дихателна непълнота и ранна инвалидизация.

Една от най-трудните диагнози от тях е на идиопатична белодродробна фиброза. В болничното заведение е формирана експертна мултидисциплинарна комисия, която позволява казуса. Тук се дефинира типа на фиброзата, назначава се антифибротична терапия и се реализира следене, изяснява проф. доктор Юрукова.

В здравното заведение действа и профилирана комисия за разпределяне на скъпоструваща биологична терапия при тежка астма, като преди този момент се дефинира фенотипа и се назначава персонализирано лекуване.

Към МБАЛББ “Света София “ЕАД има основан Медицински Център за Специализирана извънболнична помощ по белодробни заболявания. Там пациентите могат да бъдат съветвани с направление от персонален доктор за експерт или благопожелание.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР