За първи път от много години населението на -град намалява

...
За първи път от много години населението на -град намалява
Коментари Харесай

С 21 хил. души е намаляло населението на София по време на COVID-кризата

За първи път от доста години популацията на -град понижава – с 21 000 души през 2020 година спрямо 2019 година. 16 000 от тях са умряли, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така към този момент популацията на София е 1 308 000 души.
Това сподели пред БГНЕС Магдалена Костова, която е шеф на Дирекция „ Демографска и обществена статистика “ в Националния статистически институт.
„ Този поток за нас е обвързван с разпространяването на пандемията, защото главно това придвижване се е състояло през месеците март, април и май предходната година, когато имахме КПП-та и беше ново събитие за всички нас, всички бяха уплашени ”, изясни тя и добави, че по това време предходната година хората са трансформирали сегашния си адрес от градовете, в които живеят в селата.
„ Бургас, Варна, Пловдив и Плевен също регистрират спад на популацията си ”, добави Костова.
В същото време 37 000 българи и чужденци са пристигнали да живеят в България и акцентира, че същият брой прииждащи към страната ни е имало и през 2019 година.
Национален статистически институт регистрира също по този начин и повишение на общата смъртност през първите три месеца на 2021 година с 26% в съпоставяне със същия интервал на 2019 година.
„ Високи са индикаторите за обща , като най-висока е през 13-та седмица през това тримесечие. Причините за това биха могли да се търсят в разпространяването на COVID-19. Данните демонстрират, че общата смъртност е правопропорционално развиването на пандемията и вълните ѝ. Миналата година имахме най-висока смъртност през ноември и декември, когато беше втората вълна и в този момент, когато е третата вълна, също имаме повишение на общата смъртност “, разяснява Костова и посочи, че в края на предходната година общият брой на умрелите лица е надминавала 4500, като нормално стойностите на общата смъртност седмично, от 6 години насам, е сред 1800 и 2200-2300 във време отвън пандемия.
 The Economist: България е на второ място в света по изключителни смъртни случаи поради пандемията The Economist: България е на второ място в света по изключителни смъртни случаи поради пандемията
България е на второ място в света по изключителни смъртни случаи по време на пандемията. Това демонстрира изследване на The Economist, представен...
По думите ѝ смъртността се покачва нормално през зимните месеци, когато са грипните епидемии и това е по този начин от много години.
„ Обикновено през януари и февруари имаме завишаване на общата смъртност “, уточни Костова и означи, че смъртността е по-висока при мъжете.
„ Данните по възрасти демонстрират, че нямаме нарастване на общата смъртност в ниските възрастови групи. Имаме увеличение на смъртността най-вече в групите над 65 години ”, съобщи шефът и посочи, че през първото тримесечие на тази година най-вече хора са умряли в Бургас, Кюстендил, Плевен и в София-град.
Тя регистрира още, че детската смъртност у нас трайно понижава, само че към момента е висока по отношение на междинното за Европейски Съюз и посочи, че България и Румъния остават страните с най-висока детска смъртност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР