За първи път от много години държавата не успя да

...
За първи път от много години държавата не успя да
Коментари Харесай

Георги Кадиев: За първи път от много години държавата не успя да събере планираната сума от ДДС

За първи път от доста години страната не съумя да събере плануваната сума от Данък добавена стойност, разяснява пред БНР финансистът Георги Кадиев. Сред главните аргументи Кадиев регистрира неприятната работа на приходната администрация.

„ Лошо обмисляне в Народно събрание усили прогнозата за доходи от Данък добавена стойност със 760 млн. лв. по отношение на това, което беше препоръчано от Министерството на финансите. 670 милиона лв. е неизпълнението “, пресметна финасистът. Той дефинира мярката за понижено Данък добавена стойност в някои браншове като нужна стъпка по време на коронавирус пандемията, само че не и по-късно.

„ Това се отнася и за всички други типове помощи за бизнеса, които изцяло го разглезиха и най-много частта, обвързвана с електрическата енергия. Вече няма тласък да се пести електрическа енергия. Държавата покрива всичко над 250 лв.. Това води до спомагателни разноски за бюджета от 900 милиона лв., които са безусловно непотребни. Най-големият адресат на тези помощи е “Лукойл “. Това е сбъркана политика “, безапелационен е Кадиев. Според него помощите би трябвало да се понижат и да се пренасочат към секторите, които имат потребност от тях.

„ В момента те са чист лобизъм, ориентиран към едрия бизнес и пазаруване на гласове за избори “, разгласи финансистът. Той уточни, че не би подкрепил въвеждането на необлагаем най-малко.

„ Той коства над милиард и половина на хазната. Да се дава на всички еднообразно е неверна политика. Не бих подкрепил и предлагането на Политическа партия да се покриват единствено първите два дни от работодателя при болничен, а не първите три, както е сега “, счита Кадиев. Той е уверен, че би трябвало да се промени разбирането на кого се дават помощи.

„ Не всички родители имат потребност от данъчни облекчения за децата си под 18 години. Не всички хора имат потребност от една и съща обществена политика. Администрацията да си свърши работата и да не дава на всички еднообразно. Това би трябвало да се промени и да пазим фискалната дисциплинираност. Всички ограничения досега водят до повишение на инфлацията “, предизвести специалистът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР