За първи път от десетилетия насам арменците в София посрещат

...
За първи път от десетилетия насам арменците в София посрещат
Коментари Харесай

Арменците в София посрещат Коледа в нов храм

За първи път от десетилетия насам арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата. Църковната работа за Бъдни вечер ще се състои на 5 януари (четвъртък) от 17:00 часа в арменската черква " Света Богородица " на ул. " Лайош Кошут " 6. Това оповестиха от Църковното настоятелство на арменската общественост в София.

Както повелява традицията на Арменската апостолическа черква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите. От епохи нарът е знак на арменския народ и се свързва с живота, плодородието и щастието.

Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници, който се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа - на 6 януари. Арменската черква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Предпразничната литургия във връзка Рождество Христово ще отслужи протойерей Кусан Хадавян.

Освен нова, арменската черква е и единственият храм на арменците в София. Той отвори порти през юни 2022 година след повече от 30 години старания на общността да събере средства и да осъществя плана за градежа.

Армения е първата страна, която приема християнството за своя публична вяра по времето на Св. Григорий Просветител още през 301 година Божието слово доближава арменските земи от учениците на Христос - Св. Тадей и Св. Вартоломей, които популяризират християнската вяра през първи век от новата епоха. Това е и повода арменската черква да се назовава Апостолическа православна черква.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР