За първи път от десетилетия крайнодясна партия спечели места на

...
За първи път от десетилетия крайнодясна партия спечели места на
Коментари Харесай

За първи път от десетилетия крайнодясна партия спечели парламентарни места в Испания

За първи път от десетилетия крайнодясна партия завоюва места на районни избори в Испания , оповестява Би Би Си.

Партия " Вокс " получи 12 места в Народното събрание в Андалусия след вота в неделя. Прогнозите сочиха, че тя ще завоюва пет места.

 Популизмът превзема Европа
Популизмът превзема Европа

Всеки четвърти европеец гласоподава за популистка партия, написа " Гардиън "

Твърда във връзка с миграцията, " Вокс " може да се окаже основна част при сформирането на коалиция в Андалусия.

Британската медия разяснява, че това е следващият пробив на националистите, които ускоряват позициите си на Стария континент. Мнозина смятаха, че Испания е ваксинирана поради неизбледнелите мемоари от фашистката тирания.

Крайнодесният френски политик Марин льо Пен поздрави " приятелите си " от " Вокс " за резултата.

Социалистическата партия ръководи Андалусия от 36 година Тя продължава да държи най-вече места в района (33) , само че не са задоволителни за независимо ръководство, даже и при коалиране с леви партии.

Консервативната Народна партия зае второ място, въпреки че изгуби поддръжка. Лидерът на партията Пабло Касадо съобщи, че се надява да образува коалиция в района с " Вокс " и дясноцентристката партия " Сиудаданос ", която затвърди позициите си след вота. Трите партии събират болшинство, в случай че се коалират.

Южният район - най-многолюдният в Испания - се бори с висока безработица и е съществена точка в Испания за мигрантите, които пресичат Средиземно море.

Резултатът от изборите е сериозен удар за премиера на Испания Педро Санчес. Това е първият тест за него от поемането на властта в Испания през юни.

Анализатори разясняват, че от месеци има спекулации дали Санчес ще свика предварителни избори, които да съвпаднат с локалните и европейските през май 2019 година, само че резултатът от Андалусия евентуално ще го разубеди.

Партия " Вокс " е учредена през 2014 година Тя е крайнодясна, популистка, антиимиграционна и антиислямска партия, само че водачът й Сантяго Абаскал има вяра, че увеличената поддръжка за партията е поради " това, което милиони испанци мислят ".

Партията предлага да " направи Испания още веднъж велика ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР