За първи път от десетилетие в България настъпва промяна в

...
За първи път от десетилетие в България настъпва промяна в
Коментари Харесай

Гинка Върбакова вече има най-големия действащ соларен парк в България

За първи път от десетилетие в България настава смяна в подреждането на най-големите фотоволтаични централи. От тази година първото място се държи от новоизграждащия се слънчев парк на Гинка Върбакова () край пазарджишкото село Априлци. Нейната лицензирана за работа конфигурирана мощ все още е 58 мВт, с което изпреварва досегашния отличник - (реално панелите са 60 мВт, само че лицензията за работа е единствено за 50).

По проект слънчевата централа на Върбакова, която се развива от сдружението й " Риал стейтс ", би трябвало да доближи потенциал 150 мВт. Това евентуално ще се случи още при започване на идната година, с което планът ще стане един от най-големите настоящи на Балканите.

Важен миг е, че новата централа работи напълно на пазарен принцип и не разчита на никаква държавна поддръжка. Тя е и първата действително въведена в употреба от голям брой планове, които бяха задвижени през последните две години.
Растяща инвестиция, растящо произвеждане
Дружеството " Риал стейтс " оперира два дребни слънчеви парка в същия район от 2013 година Те са с обща мощ 2.5 мВт и имат преференциални цени за изкупуване на силата. Новата централа стартира да се построява през лятото на предходната година, само че стъпва върху остарял план. Дружеството е показало пред КЕВР, че общият размер на капиталовите разноски за създаване на фотоволтаичната централа е 136 млн. евро (266.8 млн. лева.), като източниците на финансиране са в съответствие 30% (41 млн. евро) лични средства и 70% (95 млн. евро) заеми.
Реклама
Изграждането на плана е разграничено на стадии. Първият е бил през 2020 година, когато са осъществени капиталови разноски 29.4 млн. лева Следват 44 мВт за 75.3 млн. лева през 2021, създаване на още 65 мВт за 99.4 млн. лева, както и заключителен стадий за 41 мВт против 62.7 млн. лева

За обезпечаване на заемното финансиране по първите стадии " Риал стейтс " има подписани два контракта - с Обединена българска банка за 15 млн. евро и с Юробанк - България (Пощенска банка), за 12.73 млн. евро.

Освен това сдружението е оповестило, че води и договаряния с Черноморската банка за търговия и развиване, Търговска банка Д и други финансиращи институции. Но все още няма подадени в КЕВР данни за подписани контракти за заеми.

Според регулатора сдружението ще регистрира негативен финансов резултат единствено през 2021 година - в размер на 2.5 млн. лева, а в интервала 2022 - 2046 година (до когато е прогнозният живот на панелите) възходяща чиста облага от 321 хиляди лева за 2022 година до 24.8 млн. лева през 2046 година " Освен това след 2023 година до края на обсъждания интервал чистите парични потоци са позитивни стойности, което е знак, че сдружението ще има финансови благоприятни условия да обслужва отговорностите си по употребените заеми ", споделя още КЕВР.
Реклама
По данни на Агенцията за стабилно енергийно развиване през март новостроящата се централа към този момент е произвела над 7000 мВтч зелена сила. Опциите пред новите производители на зелен ток са да сключат дълготраен контракт за доставка на закрепена цена или да продават през борсата. Първият вид е желан от банките, защото дава сигурност и подсигурява възвръщаемост на инвестицията в избрани периоди. По информация на " Капитал " такива контракти се сключат на равнища към 150 лева./мВтч. Вторият е по-рисков, само че пък в моменти като настоящия може да донесе повече доходи за малко време. При междинна цена близо 500 лева./мВтч на борсовия сегмент " Ден напред " за този интервал това прави доходи 3.5 млн. лева за март. През април обаче междинната борсова цена е към 320 лева, което при същата мощ би означавало 2.2 млн. лева доход. За съпоставяне - в анализите на КЕВР за обслужването на заемите е взета междинна базова цена на силата 104 лева./мВтч за 2021 година, която доближава до 170 лева./мВтч за 2046 година
Стара история
" Риал стейтс " получава лиценз за произвеждане на сила още през 2010 година, откакто дава абстрактен план за създаване на огромен съгласно тогавашните благоприятни условия фотоволтаичен парк (50 мВт) в околност Сакарджа край с. Априлци. За задачата сдружението е купило терен близо 2 хиляди дка от община Пазарджик след извършен обществен конкурс. Платената сума е 500 хиляди лв.. В контракта, подписан още през юли 2008 година, има ясно дефинирани условия и наказателна клауза при несъблюдение.

Но след въвеждането на голям брой ограничавания за нови ВЕИ мощности в страната компанията на Гинка Върбакова се отхвърля от този план със заявление до Комисията за енергийно и водно контролиране от 28 декември 2015 година Решението на регулатора за прекратяването на този лиценз е от 11 май 2016 година През същия интервал са замразени или прекъснати още десетки планове за ВЕИ.

В тази връзка още през 2018 година Антикорупционният фонд (АКФ), която не е изпълнила контракт за създаване на слънчев парк на територията на общината. Според АКФ компанията е трябвало да вкара централата в употреба в период от 32 месеца след издаване на строителното позволение. Община Пазарджик обаче не си е поискала неустойката в размер на 1 млн. евро, показват от фонда. Въпреки това няма данни за развиване по проблема, а по информация на " Капитал " сдружението на Върбакова е поддържало плана " жив " през годините, като е плащало съответните налози и такси за това.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Политика 2 Компании 3 Компании 1 Политика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР